HE “Dabar” želi da gradi 19 kompanija


Za izgradnju hidroelektrane “Dabar” vrijedne skoro 500 miliona maraka po sistemu “ključ u ruke” zainteresovano je 19 svjetskih kompanija.

Preduzeće “Hidroelektrane Dabar” zajedno sa “Hidroelektranama na Trebišnjici” raspisalo je međunarodni javni poziv za finansiranje i izgradnju HE “Dabar” po sistemu “ključ u ruke”.

– Rok za dostavljanje prijava bio je 20. jul. Dobili smo 19 pisama inostranih kompanija u kojima su izrazili želju za za izgradnju ove hidroelektrane – kazao je direktor HET-a Gordan Mišeljić.

Direktor “Hidroelektrana Dabar” Željko Zubac pojasnio je da je riječ o kompanijama iz devet zemalja širom svijeta koje su pokazale interesovanje za predloženi model partnerstva.

– Riječ je o poznatim kompanijama iz Kine, Francuske, Španije, Turske, Italije, Bugarske, Češke i SAD. Sljedeći potez je da nam Vlada RS da saglasnost da raspišemo javni poziv u skladu sa Zakonom o javno-privatnom partnerstvu i da po predloženom modelu partnerstva izaberemo jednu od 19 kompanija koja će u najkraće vrijeme i po najpovoljnijim uslovima izgraditi preostale objekte i hidroelektranu pustiti u rad. Taj zahtjev je već upućen Vladi – kazao je Zubac i dodao da bi HE “Dabar” trebalo da bude puštena u rad najkasnije za četiri godine.

Naglasio je da je vrijednost samog projekta gradnje hidroelektrane “Dabar” skoro 500 miliona maraka, a da je do sada uloženo u pripremne radove i iskop dovodnog tunela oko 80 miliona KM.

Izgradnja hidroelektrane “Dabar” instalisane snage 160 megavata podrazumijeva gradnju brane Pošćenje sa nasipima i akumulacionim bazenom, cjevovod pod pritiskom, mašinsku zgradu sa pratećim objektima i opremom, dalekovod, odvodni kanal kroz Dabarsko polje i proširenje tunela Dabarsko polje – Fatničko polje. Završetkom HE “Dabar” bilans proizvodnje HET-a povećaće se za oko 50 odsto, a završetkom izgradnje kompletnog projekta “Gornji horizonti” hidrosistem Trebišnjica će biti jedan od kvalitativno najjačih hidroenergetskih sistema u regionu.

HE “Dabar” je najvažniji energetski objekat u sistemu “Gornji horizonti”, čija je vrijednost veća od milijardu maraka. Energetski dio projekta uključuje i gradnju hidroelektrane “Nevesinje”, instalisane snage 61 megavat i hidroelektrane “Bileća” snage 36 megavata.

(Glas Srpske)

Previous Dodatni milioni za digitalizaciju u BiH
Next Njihova "hemija" je vječna: Keri i Zverka se dopisuju i 20 godina kasnije

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *