Izbjegavajte ove greške kako bi klima brže rashladila automobil


Pakleni ljetni dani sa vanjskom temperaturom od 35 stepeni unutrašnjost automobila mogu zagrijati na više od 60 čime se osjetno povećava rizik od dehidracije, a dobro je poznato kako je dehidrirani vozač jednako opasan kao i pijani vozač.

Naime, samo 10 stepeni razlike dovoljno je da se reakcije uspore, a mogućnost procjene umanji. Istraživanja su pokazala kako je vozač u unutrašnjosti automobila zagrijanoj na 35 stepeni jednako nepažljiv, u porođenju s onim na 25 stepeni, kao sa 0,05 primila alkohola u krvi.

Stručnjaci iz Seata zato su objavili pet najčešćih grešaka koje bi svakako trebao izbjegavati ako se želi što prije rashladiti automobil. Obzirom da je sjedište Seata u Barseloni, ne sumnjamo da imaju velikog iskustva s visokim ljetnim temperaturama.

1. Ne mijenjate krug cirkulacije vazduha. Samo stavite klima uređaj u automatski način rada i biće maksimalno učinkovit.

2. Ne okrećite ventilacijske otvore prema tijelu nego ih okrenite prema krovu automobila. Naime, dobro je poznato sa je vruć vazduh manje gustine pa se diže u područje glave, a ako ventilacijske otvore okrenete prema krovu hladan vazduh će brže snižavati temperaturu, jer će prolaziti cijelim volumenom unutrašnjosti automobila.

3. Ne otvarate prozore kad uđete u automobil. Znatno će te olakšati posao ako prvo spustite sve prozore i vazduhu ugrijanom na 50 ili 60 stepeni omogućite da izađe vani, a istovremeno preko klima uređaja uključite maksimalno hlađenje.

4. Ne održavate klima uređaj. Kao što mijenjate ulje i filtere vazduha i ulja tako i klima uređaj zahtjeva održavanje kako bi bio u dobroj kondiciji. Dopuna gasa i izmjena filtera klime obavezna su stavka.

5. Ujutro ne gasite klima uređaj. Iako su jutra znatno svježija pa klima uređaj nije nužan zbog smanjenja temperature u unutrašnjosti automobila, bolje ga je ostaviti uključenim jer sprečava zamagljenje stakala pa osigurava bolu vidljivost, a održava stalnu temperaturu u unutrašnjosti.

(autopress.hr)

Previous U RS poskupjeli gorivo, šišanje i toalet-papir
Next Poznata čokoladica izgubila bitku u Evropskom sudu

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *