Linta: Kitarovićeva izrekla uvredljive i sramotne neistine u Jasenovcu


Predsjednik Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović je tokom posjete Spomen-području Jasenovac izrekla više uvredljivih i sramotnih neistina čiji cilj je prekrajanje istorije iz perioda Drugog svjetskog rata, izjavio je predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta.

Spomen-područje Jasenovac je zajedno sa Kitarovićevom posjetio i izraelski predsjednik Ruven Rivlin.

Linta je kao prvu neistinu naveo izjavu Kitarovićeve da je ustaški režim donio strašna stradanja i Hrvatima u jednakoj mjeri kao Jevrejima, Srbima i Romima.

– U zločinačkoj tvorevini Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH) izvršen je nezapamćen genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima, a nad Hrvatima nije, jer su masovno podržali osnivanje NDH – naveo je Linta u pisanoj izjavi za medije.

On je istakao da stalna muzejska postavka u Spomen-području Jasenovac prikazuje lažnu sliku nekadašnje fabrike smrti, a ne prikazuje masovni zločin koji su ustaše počinile nad Srbima, Romima i Jevrejima na najsvirepije načine.

– Drugo, Kolinda Grabar Kitarović je izjavila da su se ustaškom režimu tobože suprostavili mnogi Hrvati čime su Hrvatsku svrstali na ispravnu stranu istorije – primijetio je Linta.

On je ukazao da su prema podacima istoričara uoči kapitulacije Italije u jesen 1943. godine, Srbi činili značajnu većinu u partizanskim jedinicama.

Linta je naveo da je nakon kapitulacije Italije, kada je već bilo jasno pitanje pobjednika i poslije Titovog obećanja da će amnestirati sve pripadnike kvislinških formacija ako do 1. septembra 1944. godine pređu u partizane, veliki broj domobrana i dio ustaša prešao u partizanske jedinice.

– I pored prihvatanja domobrana i ustaša u Narodnooslobodilačkoj vojsci Jugoslavije, oružane snage NDH su 1. aprila 1945. godine, prema njemačkim podacima brojale 183.000 boraca. Jasno se može zaključiti da ZAVNOH-a a time i današnje Hrvatske ne bi bilo bez masovnog učešća Srba u partizanskom pokretu i njegovih ogromnih žrtava – naveo je Linta.

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

On je naglasio da je, osim toga, Kitarovićeva na licemjeran način pokušala da stavi znak jednakosti između fabrike smrti Jasenovac i zloglasne NDH sa građanskim ratom u Hrvatskoj tokom devedesetih godina prošlog vijeka.

Kitarovićeva je, ističe Linta, po ko zna koji put ponovila besmislenu tvrdnju da je Hrvatska tokom devedesetih godina bila izložena agresiji pominjući Škabrnju, Vukovar i Srebrenicu kao mjesta tragedije.

– Srbi na području današnje Hrvatske tokom devedesetih godina doživjeli su brojne tragedije odnosno brutalne zločine od strane hrvatskih paravojnih, vojnih i policijskih snaga u desetinama gradova – Zagreb, Sisak, Zadar, Gospić, Osijek, Vukovar, prije i tokom rata, i tokom i poslije zločinačkih vojno-policijskih akcija `Otkos`, `Orkan`, `Papuk`, `Medački džep`, `Miljevački plato`, `Maslenica`, `Bljesak`, `Oluja` – naveo je Linta.

On je podsjetio da su i Srbi na području zapadnokrajiških opština, u zapadnoj Hercegovini i Posavini u BiH doživjeli brojne zločine od strane Hrvatske vojske.

– Četvrto, Kolinda Grabar Kitarović je izjavila da je savremena Hrvatska tobože utemeljena na antifašističkoj borbi i Domovinskom ratu. Tačno je da u Ustavu Hrvatske piše da je njen temelj antifašizam. Međutim, u stvarnosti antifašizam je mrtvo slovo na papiru – naveo je Linta.

Kako je istakao, “temelj savremene Hrvatske je antisrpstvo i obnovljena ustaška ideologija”.

– Domovinski rat je po svom karakteru bio agresivni i osvajački rat u kojem je Tuđmanova Hrvatska napala Jugoslaviju i Srbe u Hrvatskoj sa ciljem stvaranja etnički čiste velike Hrvatske po uzoru na NDH – rekao je Linta.

(Srna)

Previous POLICAJCU ODUZET PIŠTOLJ Došao u stan bivše žene, prijetio da će odvesti djecu
Next Migrantska drama u Petrovcu: Nova lokacija za kamp, Srbi se opet bune!

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *