Turisti iz regiona sve više dolaze u Banjaluku: Sve je jeftino i nadohvat ruke


Od početka godine broj turista povećan je za oko osam odsto, što sluti da bi ova sezona u Banjaluci mogla da obori sve rekorde posjećenosti.

Turisti iz Slovenije, Srbije i Hrvatske, kao i gosti iz unutrašnjosti Bosne i Hercegovine, sve češće obilaze Banjaluku i u prosjeku se zadrže dan ili dva, uglavnom vikend. Oni sa kojima smo pričali kažu da ih najviše privlača povoljne cijene, ali i to što cijeli grad i sve što žele da vide, mogu da obiđu pješke.

– Došli smo na Demofest, i usput uspjeli obići cijeli grad. Sve je tako blizu, ne moramo da se vozimo od jednog kafića do drugog, a hrana je jako ukusna – kaže Nataša Prišelac, iz Hrvatske, koja kaže da joj u Banjaluci prijalo i gostoprimstvo ljudi.

Sviđa joj se i to što je u kafićima još uvijek dozvoljeno pušenje, te što je piće jeftinije nego u zagrebačkim kafićima.

– Banjaluka je grad za noćni provod i ja bih ga nazvala „grad dobre i jake hrane“. Ova dva dana samo jedem, ali ne mogu da odolim. Sigurno ćemo se vratiti opet – kaže ona.

Sličnog mišljenja je i Nikola Pantić, koji je na vikend u Banjaluku došao iz Beograda.

Foto D BOŽIĆ/ RAS Srbija

– Gdje god odem na kratko uvijek imao osjećaj da neću stići sve da obiđem, pa mi nekako odmor prođe u žurbi, ali ovdje je nekako sve opušteno. Išli smo na Kastel, u Krupu, obišli muzeje, a ostalo nam je vremena i za kafane – kaže on.

Dodaje da bi Banjaluci dodao i nekoliko zanimljivih detalja, kraj kojih bi ljudi mogi da se fotografišu, jer je to najbolja promocija grada.

– Sviđa mi se rijeka, i naravno rafting. To preporučujem svakome. Doći ću u Banjaluku opet nekada na vikend jer je jeftina, blizu je, lijepa je, a svaka promjena dobro dođe – dodaje on.

Da su turisti zadovoljni vidjeli su i u Turističkoj organizaciji grada. Kažu da će se konačne brojke banjalučkog turiznma znati u septembru, ali da se po ovome do sada vidi da sezona obećava.

– Svi koji dođu kod nas na informacije prvo pitaju za Kastel i iznenade se što je ulaz besplatan. Mnogi ističu da su zadovoljni gostoprimstvom ljudi, iznenađeni su kako su svi gostoljubivi i spremni da pomognu. Osim ljudi, turisti su oduševljeni hranom, mnogi hvale kombinacuju ćevapa i piva, koja je nezaobilazna – kaže Zoran Sanković iz Turističke organizacije Banjaluka.

Dodaje da bi ova sezona mogla oboriti sve rekorde, jer je već vidan porast broja turista od oko osam odsto, što Banjaluku polako šalje ka mapi turističkih destinacija.

Kao i domaćini, i gosti su vidjeli da je Vrbas zagađen, a obale pune smeća.

– Prvi put sam ovdje i odmah sam vidjela prelijepu rijeku koja prolazi kroz cijeli grad, ali sam vidjela i da nije baš u najboljem stanju. Jako smrdi. Ne znam da li je ovo trenutan problem, ali jako je ružno ako je ovako tokom cijele godine – prokomentarisala je Mia, turista iz Ljubljane.

(Srpska Info)

Previous Novi snimak paljenja šuma u okolini Atine: Katastrofu ipak izazvao piroman?
Next Fudbaler Leverkuzena kolabrirao tokom utakmice

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *