Trampova administracija za podjelu Kosova?


Administracija američkog predsjednika Donalda Trampa dala je zeleno svjetlo za opciju podjele Kosova, piše prištinska “Gazeta ekspres”, pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore.

List takođe navodi da postoji mogućnost da se Tramp o tome dogovorio sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, na nedavnom samitu u Helsinkiju.

Prema saznanjima tog lista, Trampova administracija, tj. oni koji se bave spoljnom politikom, složili su se da Kosovo da teritoriju Srbiji u zamjenu za priznavanje.

Ova radikalna promjena u administraciji predsjednika SAD dešava se nakon odlaska bivšeg savjetnika za nacionalnu bezbjednost H.R. Mekmastera, i posle dolaska na to mjesto Džona Boltona, koji je, navodi list, poznat po svom anti-kosovskom pristupu iz vremena kada je bio ambasador SAD u UN.

To, prema ocjeni prištinskog lista nije dobar razvoj događaja, koji Gazeta vidi ovako:

“Postoji mogućnost da će se razgovarati o razmjeni teritorija. Ali, kraj ove drame je taj da Kosovo, ono šta ostane od njega, može da se smatra provincijom Albanije”, navodi neimenovani izvor prištinskog lista.

Prištinski dnevnik navodi da su svi američki predsjednici od Džordža Buša starijeg do Trampa bili jedinstveni kada je riječ o granicama Kosova, tj. da se one ne smiju dirati i da nema podjele Kosova.

“Donald Tramp, nekonvencionalni američki predsjednik, njegov tim, nisu saglasni sa većinom stvari koje su radili njegovi prethodnici, kako unutar, tako i izvan Amerike, a po svemu sudeći, ni kada je riječ o Kosovu”, navodi se u članku.

U tekstu u kojem se podsjeća da je međuanrodna zajednica neprestano odbijala ideju o podjeli teritorija, izvan granica koje su bile u okviru Jugoslavije, list konstatuje da se ne zna šta će se desiti ako se bude diralo u “granice” Kosova.

“Ono šta se zna jeste to da administracija Donalda Trampa isto razmišlja kao i Rusija kada je reč o podjeli Kosova”, tvrdi list.

Inače, prvi Albanac koji je iznio ideju o razmeni teritorija izmedu Kosova i Srbije je akademik Redžep Chosja, podsjeća za Gazetu expres analitičar i publicista Ernst Ljuma.

“On (Cosja) je rekao da je najbolje rješenje da se tri sjeverne opštine (Zvečan, Zubin Potok i Leposavić) daju Srbiji, a u zamjenu da dobijemo ono što smo nekad imali, Preševo, Bujanovac i Medveđu”, naveo je on.

Ljuma je u emisiji “Debat Plus” na RTV Dukađini rekao da ova ideja tada uopšte nije dobro primljena i da je javno mnjenje ni danas ne prihvata.

Prema njegovim riječima, 1954. izvršena je razmjena zemlje kako bi bila postignuta etnicka ravnoteža i jačanje bratstva i jedinstva.

“Sjever Kosova je više bila ničija zemlja nego srpska ili kosovska”, rekao je on.

Po njemu, problem severa Kosova nije nov problem, niti je stvoren nakon posljednjeg rata, već postoji poslednjih 50 godina.

Analitičar Dardan Isljami kaže da podjela Kosova ne zadovoljava nijednu stranu, ali da je to srednja opcija koja nije toliko loša.

Isljami je u emisiji “Debata Plus” rekao i da opcija razmjene teritorija nije najgora moguća opcija, pošto ima i gorih, među tri-četiri potencijalna scenarija.

On kaže da granice treba da se vrate onako kako su bile i da nema potrebe da Kosovo uzima, niti da daje teritoriju.

“Sjeverne opštine, da budemo iskreni, nikada nisu bile naše. Tamo nemamo kuće, ni grobove nikada nismo imali”, dodaje on.

Predsjednik kosovske skupštine Kadri Veselji ne vjeruje, za razliku od predsjednika i premijera Hasima Tačija i Ramuša Haradinaja, da će za Kosovo konačni sporazum sa Srbijom biti bolan.

“Naša istorija iz prošlosti je bolna, vjerujem snažno da je bol za naš narod sada dio prošlosti, jer smo na strani prijatelja, na strani međunarodnih partnera”, rekao je Veselji za RTK.

(Tanjug)

Previous Mamić neće biti izručen Hrvatskoj
Next Prevarant skuplja novac za nastavak serije "Meso"

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *