Djeca borave u banjalučkom vrtiću starom 70 godina, objekat se raspada


Vrtić „Ježeva kućica“ najstarije je banjalučko obdanište u kome djeca borave u neprijatnim uslovima, a roditelji sami sakupljaju novac kako bi mališanima kupili nove stolove.

Ovaj vrtić u centru grada, sagrađen je prije 69 godina. Dugo se piše i priča o uslovima u kojima djeca borave, ali konkretnih rješenja nema.

Roditelji mališana su ogorčeni zbog toga što njihova djeca pola svog dana provode u vrtiću u kome se prostorije osjete na vlagu, zidovi su uništeni, igralište dotrajalo, a da je vrtić u lošim uslovima potvrdila je i sanitarna inspekcija.

Foto: Siniša Pašalić/ RAS Srbija

“Godinama svi ćute u vezi tog vrtića, niko ne spominje ni obnovu, ni rušenje, a djecu uredno upisuju, i to veći broj nego što bi trebalo u odnosu na veličinu tih prostorija” – rekla nam je majka jednog mališana koji ide u ovo obdanište.

Dodaje da se otvaraju novi vrtići i obnavljaju drugi, a u ovom su, najstarijem, roditelji sami zimus skupili novac i kupili tepihe i stolove za djecu.

“Nadležni neće čak ni da srede staro i dotrajalo igralište u dvorištu, a tobogani su dijelom i polomljeni. Ne samo da je vrtić oronuo, nego djeca nemaju ni strane jezike, ni muzičke sekcije kao u ostalim obdaništima. Uprkos svemu tome, plaćamo istu cijenu kao svi drugi vrtići u kojima su uslovi daleko bolji i moderniji” – kaže ova nezadovoljna majka.

Ni u Centru za predškolsko ne kriju da su nalazi sanitarne inspekcije pokazali da je ovaj objekat u lošem stanju, te da ga je kompletno potrebno sanirati, kao i dio objekta koji je koristilo udruženje “Duga”, a koje je već nekoliko godina prazno.

Kako pričaju roditelji, katastrofalni uslovi razlog su i što mnogi na ovaj vrtić gledaju samo kao na prelazno rješenje, dok se ne oslobodi mjesto za dijete u drugom obdaništu.

Direktorka Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje svjesna je problema te se nada da će ovaj vrtić do sljedeće godine biti obnovljen.

“Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje sljedeće godine obilježava 70 godina institucijalnog djelovanja i postojanja, a sve je počelo baš u vrtiću „Ježeva kućica“. Taj vrtić je u jako lošem stanju, djeca borave u teškim i neprijatnim uslovima, te se nadam da će se do sljedeće godine biti rekonstruisan, kako bi svi zajedno mogli da proslavimo jubilej” – rekla je direktorka Centra, Jelena Kurtinović.

Ona je dodala da joj je najveća želja da se upravo ovaj vrtić obnovi, te da će se truditi da mališani već sljedeće godine imaju bolje uslove.

(Blic)

Previous Gabrijel je rođen bez ruku, ali ga to nije spriječilo da postane frizer (Video)
Next Banjalučani oduševljeni spuštanjem užetom preko Vrbasa (Foto)

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *