Domaći proizvođači niskim cijenama potiskuju strane lubenice


BANJALUKA – Iako se u Hrvatskoj desilo da je proizvođač lubenice bacio na tone svog proizvoda, jer ih nema kome prodati, u Republici Srpskoj nije bilo takvih slučajeva, ali domaći proizvođači tvrde da moraju spuštati cijene kako bi potisnuli uvozne lubenice na tržištu.

Branko Mastalo, predsjednik Udruženja povrtara u RS, kaže da i otkupna cijena lubenice ove godine nije bila zadovoljavajuća, jer je dolaskom prvih lubenica ona bila 0,30 KM, te je odmah drugi i treći dan ta cijena pala.

“Cijena od 0,20 KM je niska i kada je dobar rod. Ove godine rod je bio manji, tako da je bilo nepovoljno, te bi stanje trebalo da poprave podsticaji koji su uvedeni za proizvođače lubenice”, rekao je Mastalo.

On kaže da je tokom prethodne dvije sedmice došlo do velikog broja zrelih lubenica te da je bilo viška na tržištu, zbog čega su, zahvaljujući jednom banjalučkom preduzeću, uspjeli da prodaju 300 tona lubenice po niskoj cijeni, što je u svakom slučaju bolje nego da je ona propala.

“Sada je cijena 0,25 KM i ona bi mogla malo porasti, jer pristižu kasni rod i kvalitetnije lubenice. Sve do sada je lubenica iz uvoza bila prisutna, a sad ima naše lubenice, mi smo u takvoj poziciji da nižom cijenom moramo da istisnemo uvoznu lubenicu te nemamo zaštitne prelevmane kako bismo mogli ići sa višom cijenom domaće lubenice”, kaže Mastalo.

Jedan od proizvođača lubenice u Laktašima kaže da je prodaja lubenica bila slaba u prethodnim danima, te da se sada ta situacija popravlja.

“Kvalitet je ove godine bio srednji. Lubenicu najviše prodajemo tržnim centrima, nakupcima i nešto kod kuće, tako da se snalazimo”, rekao je ovaj proizvođač.

Dodao je da se dosta uvozi i da se prvim ranim domaćim lubenicama ne može parirati uvoznim, jer su one tad i kvalitetnije i više ih ima, te da u ovom periodu pristiže domaća lubenica pa očekuju bolje stanje.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, najviše lubenice u prvoj polovini ove godine uvezeno je iz Turske, oko tri miliona kg, zatim iz Albanije 2,3 miliona kg, te Grčke 1,8 miliona kg, i Crne Gore oko 750.000 kg.

Oni su rekli da je u prvoj polovini ove godine uvezeno oko 8,5 miliona kg lubenice u vrijednosti od oko 3,7 miliona KM, što je za 1,5 miliona kg manje nego u istom periodu prošle godine, kada je uvezeno ukupno 10,05 miliona kg.

(Nezavisne Novine)

Previous Evropske berze u plusu, Facebook nastavio pad na Volstritu
Next Gabrijel je rođen bez ruku, ali ga to nije spriječilo da postane frizer (Video)

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *