Kolumbija: Narko kartel ucijenio policijskog psa na 70.000 dolara


BOGOTA – Policijski pas Sombra, koja je otkrila rekordnu količinu narkotika u Kolumbiji, premještena je iz bezbjednosnih razloga, nakon što je narko-kartel Urabenjos ucijenio njenu glavu na 70.000 američkih dolara.

Kako navodi BBC, obavještajni izvori upozorili su da je Urabenjos ucijenio glavu šestogodišnje ženke nemačkog ovčara, nakon što je ona pronašla skoro 10 tona kokaina te bande.

Urabenjos se smatra najmoćnijom kriminalnom organizacijom u Kolumbiji, te je Sombra premještena iz sjedišta djelovanja bande na aerodrom u Bogoti.

Naime, smatra se da je za nju bezbjednije da “radi” na međunarodnom aerodromu jer se nalazi izvan glavnog područja uticaja te bande.

Sombra je bila raspoređena u lukama na atlanstkoj obali, uključujući grad Turbo, iz kojeg se tone kokaina isporučuju gliserom, a ponekad i podmornicama u srednju Ameriku i SAD.

Sombra je nanjušila 5,3 tone kokaina u Turbou, a nedavno je pronašla još četiri tone kokaina, koji je bio skriven u auto-dijelovima za izvoz.

Najveći dio trgovine drogom kontroliše Urabenjos, a šef te bande Dairo Antonio Usuga jedan je od najtraženijih muškaraca u Kolumbiji, napominje BBC.

Dodaje i da nije neuobičajno da Urabenjos nudi novac “kako bi se otarasio onih koji mu stoje na putu”, ali da značajno veća suma koju je ponudio za ubistvo Sombre ukazuje na finansijske gubitke koju je banda pretrpila zbog njenog “osetljivog nosa”.

Sombra, čije ime u prevodu znači Sjenka, “radi” za policiju za borbu protiv narkotika otkako je bila štene, a zaslužna je za hapšenje 245 osumnjičenih trgovaca drogom.

(Tanjug)

Previous Gorio kamper, policajci spasili porodicu i spriječili tragediju
Next Sastanak Erdoana i Putina: Trgovinsku razmjenu povećati na 100 milijardi dolara

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *