NEZAINTERESOVANI NA GRANIČNOM PRELAZU Autobus iz BiH u Gradiški pušten u Hrvatsku bez pregleda putnika


Na graničnom prelazu Stara Gradiška 27. maja ove godine, u večernjim satima, u Hrvatsku je ušao autobus iz BiH, a da policijski službenici, nadležni za provjeru identiteta putnika, nisu pregledali nijednu osobu.

Telegramu.hr je iz Ministarstva unutrašnjih poslova potvrđeno kako su s tom informacijom upoznati i da njenu utemeljenost provjeravaju nadležne službe MUP-a.

U šturom saopštenju Ministarstva ne navodi se o kakvoj je provjeri riječ, ali ovaj portal neslužbeno saznaje da unutrašnja kontrola MUP-a vrlo pomno istražuje cijeli slučaj, što uključuje i detaljan pregled snimaka nadzornih kamera. Navodno je voditelj smjene u vrijeme kada je autobus s putnicima bez ikakvog pregleda pušten u Hrvatsku bio Miroslav Brlić. Zašto je to učinio nepoznato je, a šire se pretpostavke da mu je tako bilo sugerisano s višeg mjesta.

Nepoznato je i koliko je putnika bilo u autobusu. S obzirom na to da nije obavljena njihova identifikacija, ni carinici na graničnom prelazu nisu obavili svoj posao, tako da ostaje nepoznato i što se sve nalazilo u prtljagu putnika. Kao i svaka druga granična stanica u Hrvatskoj, i ona u Staroj Gradiški nadzire ko ulazi u državu, posebno u vrijeme brojnih pokušaja krijumčarenja ljudi i zabranjene robe, odnosno robe koja podliježe carini. Stalnim graničnim prelazom Stara Gradiška rukovodi načelnik Miroslav Matić.

Ostali policajci samo su bespomoćno gledali

Policijska pravila nalažu da svaki putnik koji ulazi u Republiku Hrvatsku treba biti identifikovan na način da njegova lična karta ili pasoš bude skenirani kako bi se utvrdila ispravnost putne isprave, ali i vidjelo postoji li za njim potjernica ili neki drugi razlog zbog kojeg policajci moraju postupiti.

U pravilu, kad je riječ osobama koje putuju autobusom, one su dužne da izađu iz vozila i pojedinačno, s ličnim dokumentom, doći do nadzorne policijske kućice, te predaju putnu ispravu kako bi bila skenirana. To se s putnicima spomenutog autobusa nije dogodilo, čak nijedan policajac nije ušao u autobus kako bi bar vizuelno provjerio identitet putnika.

– Ostali policijski službenici samo su bespomoćno gledali ulazak autobusa i osoba za koje nije utvrđen identitet niti je ikome bilo poznato o kojim se osobama radi – rečeno je neslužbeno Telegramu iz izvora bliskog policiji u Slavonskom Brodu.

Dokaže li provjera koju obavljaju službenici unutrašnje kontrole MUP-a da je taj težak propust stvarno učinjen, odgovorna osoba do okončanja postupka biće udaljena iz službe jer je takva praksa i u daleko manjim propustima.

Istraga bi trebala pokazati i ko je izdao nalog

Telegram saznaje i da je bilo pokušaja kako bi se cijeli taj neobjašnjiv postupak zataškao, no s obzirom da je na graničnom prelazu u to vrijeme bilo više policijskih i carinskih službenika, sve nije moglo ostati neotkriveno. Telegram je u četvrtak popodne pokušao razgovarati s voditeljem smjene na graničnom prelazu Stara Gradiška, Miroslavom Brlićem, iz mjesta Davor, u Brodsko-posavskoj županiji, no on je odbio bilo šta da kaže o tom događaju i uputio nas je na portparola policije.

Antun Valić, načelnik Policijske uprave brodsko-posavske, potvrdio je da se provodi istraga oko slučaja ulaska autobusa iz BiH bez pregleda putnika i dodao da za sada niko od policajaca nije suspendovan.

Iz krugova bliskih slavonskobrodskoj policiji rečeno je da se radi o do sada nezabilježenom slučaju koji može imati dalekosežne posljedice, jer je u Hrvatsku ušla grupa osoba čiji identitet nije utvrđen. Istraga koju povodi MUP trebala bi pokazati ko je za to odgovoran i po čijem je eventualnom nalogu vođa smjene omogućio da autobus u Hrvatsku uđe bez pregleda putnika.

(Srpska Info)

Previous HRVATI LOŠE PODNIJELI PORAZ Mediji: “Srbi su igrali prljavo, a mi smo nasjeli”
Next Ronaldo MASNO NAPLAĆUJE reklamu na svom Instagram profilu

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *