Rješavaju se problemi sa odvodima u Kozarskoj Dubici: Čiste kanale da se spasu od poplava


Začepljene odvodne cijevi i zapušteni kanali, koji su konstantno uzrokovali poplave na ulicama i u podrumima u Kozarskoj Dubici, uskoro će biti uređeni.

Time će stanovnici u naseljima pored tranzita te Ulici Ive Andrića, gdje je situacija dramtična za vrijeme jakih pljuskova kiše, dugoročno riješiti ove probleme, uvjereni su u Komunalnom preduzeću „Vodovod”.

– Nedavno se ogromna količina kiše sručila na područje naše opštine, poplavila veće površine i ušla u dvadesetak domaćinstava. Ekipe „Vodovoda“ su detektovale kritična mjesta, utvrdile uzrok poplava i započele rekonstrukciju kanala i podzemnih cijevi  – kaže Željko Dragićević, direktor dubičkog „Vodovoda”.

On navodi da ovo preduzeće održava više od 80 kilometara kanalizacione mreže mješovitog tipa, za oborinske i fekalne vode.

– Naša kanalizaciona mreža ima dovoljan kapacitet za osnovnu namjenu, za fekalije i odvodnju sa ulica. To smo utvrdili korištenjem savremene opreme za detekciju kvarova, ali je činjenica da imamo višak oborinske vode sa drugih područja. Novim građevinskim rješenjima vodu, posebno u vrijeme pljuskova, otvorenim kanalima ćemo provesti do crpne stanice Una – naglasio je Dragičević.

Dodao je i da „Vodovod” upravlja crpnom stanicom, da su sve pumpe ispravne i u funkciji.

Radenko Reljić, načelnik Kozarske Dubice uvjerava da će posao uređenja kanala biti okončan do kraja ovog mjeseca.

– Građani su ilegalno, bez odobrenja opštinskih organa iskopali kanal za odvodnju. Gradska kanalizaciona mreža nije mogla primiti povećane količine vode. Zato je dolazilo do izlijevanja fekalija u stanove i kuće u pojedinim naseljima – rekao je Reljić.

Foto Milan Pilipović/RAS Srbija

Radenko Reljić

Ovome treba dodati i ekstremno velike količine padavina, podsjeća Reljić, koje se slijevaju sa Hadžibaira i Krivdića brda, a koje ne može da primi gradska mreža.

Poslanik PDP u Narodnoj skupštini iz Kozarske Dubice Perica Bundalo upozorava na stalni problem poplava i fekalija na ulicama u ovoj opštini. On kaže da je to „posljedica višegodišnjeg nemara, uglavnom preduzeća koja održavaju ulice sa kanalizacionom odvodnjom”.

– Umjesto da zimi komunalci na ulicama posipaju isključivo so, oni su koristili i kamene agregate, što dovodi do začepljenja odvoda i šahtova. Neophodna je hitna intervencija lokalne vlasti, u protivnom Kozarska Dubica će stalno plivati u fekalijama – upozorio je Bundalo.

Sanacija savskog nasipa

U gradiškom Bok Jankovac u toku je sanacija savskog nasipa dužine 20 kilometara. Vrijednost ovog posla je 7.700.000 KM.

Na savskom nasipu biće sanirano nekoliko kritičnih mjesta, gdje je tokom proljetnih poplava vrećama zaustavljeno prodiranje vode.

Ovo je posljednja preostala dionica od ukupno 58 kilometara savskog nasipa od Kozarske Dubice do Srpca, za čiju rekonstrukciju je ukupno utrošeno 26.000.000 KM. Tokom radova u Gradiški biće podignut nivo savskog nasipa, izgrađenje silazne rampe i sanirana klizišta.

(Blic)

Previous Banjalučki kik-bokser koristio doping
Next MOŽE LI JEDNA KAFICA I ZA AUDI? I ovako se može parkirati u Banjaluci

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *