Sastanak Erdoana i Putina: Trgovinsku razmjenu povećati na 100 milijardi dolara


JOHANNESBURG – Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan i ruski predsjednik Vladimir Putin sastali su se na marginama BRICS samita u Johannesburgu.

Erdoan je prije samog sastanka u obraćanju novinarima izrazio zadovoljstvo što se ponovo sastaje s ruskim predsjednikom.

“Turska i Rusija su u svim oblastima, političkoj, vojnoj, ekonomskoj, kulturnoj, trgovinskoj, postigli veoma značajan napredak”, rekao je Erdoan, podsjetivši da je cilj trgovinske razmjene dve zemlje 100 milijardi dolara.

“Vjerujem da ćemo ovim tempom dostići taj cilj. Imamo veoma značajan napredak i u oblasti turizma. Mislim da će ove godine oko 6 miliona turista posjetiti Tursku. Uz sve to, svaki oblik solidarnosti s Rusijom nekoga čini ljubomornim”, kazao je turski predsjednik.

Putin je takođe izrazio zadovoljstvo zbog dodatnog jačanja odnosa između dviju zemalja.

“Nastavićemo s međusobnim odnosima nakon što smo prevazišli razne krize. Naši odnosi će napredovati i na ekonomskom polju. Prošle godine naša trgovinska razmjena je porasla za 40,5 posto, čime je premašila 22 milijarde dolara”, rekao je Putin.

Sastanak Erdoana i Putina je održan iza zatvorenih vrata.

Erdogan i Putin su ove godine telefonom razgovarali 16 puta, uglavnom o regionalnim pitanjima, posebno o Siriji, kao i bilateralnim odnosima.

Deseti samit država članica BRICS-a otvoren je juče u glavnom gradu Južne Afrike Johanesburgu, raspravom o sve snažnijim međunarodnim trgovinskim ratovima.

BRICS je unija država sa brzom rastućom ekonomijom, koju čine: Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika. Ove godine na samit su, kao gosti, pozvani turski predsjednik Erdoan te lideri nekoliko afričkih zemalja.

Inače, članice grupe BRICS-a predstavljaju više od 40 odsto svjetske populacije.

(Anadolija)

Previous Kolumbija: Narko kartel ucijenio policijskog psa na 70.000 dolara
Next Pojavio se snimak hvalisanja nakon napada na fotoreportere

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *