Da li je Italija za izlazak iz Evrozone?


Italija bi trebala imati “plan B” za izlazak iz evrozone budu li to zahtijevale poljoprivredne prilike, rekao je osnivač Pokreta 5 zvijezda koji učestvuje u vlasti, što je uzdrmalo financijska tržišta.

Osnivač antisistemskog pokreta Bepe Grilo ne obnaša nikakvu dužnost u koalicionoj vladi u kojoj Pokret učestvuje s Ligom. Ali, njegova bi izjava mogla potaknuti nove sumnje u vezi s talijanskim izlaskom iz evrozone, prenosi Index.hr.

– Morate imati plan B – rekao je Grillo u petak u razgovoru za Gzero Media, podružnicu kompanije za procjenu rizika Eurasia Group.

Dodao je da zemlja još nije pripremila nikakav krizni plan i da bi Talijani na referendumu trebali odlučiti hoće li napustiti evro.

Premijer Giuseppe Conte i ministar gospodarstva Giovanni Tria izjavili su da vlada ne planira izvesti zemlju iz evrozone.

– Siguran sam da Njemačka i Francuska imaju plan B – rekao je Grillo.

– Ne kažem da trebamo napustiti evro bez rasprave, ali trebamo dopustiti italijanskom narodu da odluči na referendum – dodao je Grillo.

Paolo Savona, ministar za evropska pitanja, morao se odreći dužnosti ministra financija zbog izjava o nužnosti izrade takvog plana.

Grilo je i dalje uticajan, ali ima malu ulogu u svakodnevnom vođenju Pokreta 5 zvijezda.

(index.hr)

Previous Pronađena beživotna tijela bliznakinja za kojima je tragala cijela Grčka
Next Pozivaju Ambasadu SAD da postavi srpsku zastavu na zgradi

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *