Prava istina o piletini koja se može naći na današnjem tržištu


Piletina je odličan izvor hranljivih sastojaka, proteina, B vitamina, vitamina A,D, fosfora i gvožđa, ali to ne znači da je sva piletina dobra za ljudsko tijelo, piše Times of India. Ako pile nije domaće, može da sadrži arsen, koji kod čovjeka može da izazove dijabetes, neurološke poremećaje, pa čak i rak.

Naime, na današnem tržištu postoje dvije vrste piletine.

Prvo je domaće pile, dakle ono koje je gajeno na prirodan način u seoskom domaćinstvu, a drugo brojler (hibridi koja se koriste za proizvodnju živinskog mesa) koje u velikoj mjeri sadrži hemikalije a nalazi se u većini mesara. Dok je prethodna dobra za naše tijelo, za drugu se to ne može reći.

Šta je brojler piletina?

Riječ je o speciffičnim kokoškama bijele boje, koje se odgajaju na farmama. Kada dostignu starost između 10 i 12 nedjelja i postignu određenu težinu, prodaje se na tržištu i spremna je za konzumaciju.

Nije dobra za mozak

Zbog korišćenja antibiotika, brojler piletina je veoma ukusna ali se smatra lošom za ljudski mozak. Hemikalije koje se koriste za gojenje pilića ulaze u krvni sistem i izazivaju glavobolje. Prilikom redovne konzumacije ovakvog mesa mogu se javiti česte glavobolje i drugi neurološki probleme.

Brojler piletina ima loš imunitet, zbog čega se tretira sa jakim antibioticima koje ih čini opasnim za ljudsko tijelo.

Otrovna hrana

Prema brojnim testovima mesa dobijenog od ove vrste pileta, pronađeno je da čak 97 odsto sadrži viruse i opasne bakterije koje su odgovorne za infekcije koje se prenose hranom.

Nizak sadržaj vlakana

Brojler piletina ima ekstremno nizak sadržaj biljnih vlakana i isto vrijeme ne sadrži mnogo kalorija. Zbog ove kombinacije uglavnom ne može dobro da zasiti, zbog čega se može javiti prejedanje u toku dana.

Korišćenje sintetičkih hormona

Korišćenjem sintetičkih hormona pile dobija na masi, a kada se konzumira postoje šanse da ovi hormoni uđu u ljudsko tijelo i izazovu problem sa reprodukcijom.

Rizik od raka

Kada se brojler piletina skuva na visokim temperaturama formira se kancerogen sadržaj koji može povećati rizik od raka.

Visok sadržaj aresena

Prema stručnjacima, brojler piletina ima visok sadržaj arsena, hemijske supstance koja se daje pilićima kako bi se zaštitili od dijareje, poboljšala pigmentacija i osigurao dobar rast i napredak. Ova hemikalija kod čovjeka može da izazove dijabetes, neurološke poremećaje i rak.

(b92)

 

Previous Fox prihvatio 71 milijardu dolara vrijednu ponudu "Disney-a"
Next Pala optužnica protiv Kulenovića iako je snimljen da uzima 7.000 KM mita

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *