Referendum o imenu 30. septembra


Referendum o dogovoru sa Grčkom u vezi sa imenom Republika Sjeverna Makedonija biće održan 30. septembra. Referendum će biti raspisan u ponedjeljak, 30. jula, javili su skopski mediji pozivajući se na partijske izvore.

Ranije je objavljeno da će referendum biti raspisan sutra, ali je odgođen zbog obaveza članova parlamentarne većine, kao i da se ostavi prostor za dogovor između političkih subjekata.

Ukoliko se odvija sve prema očekivanjima Vlade krajem januara ili početkom februara u potpunosti će biti ratifikovan sprorazum sa Grčkom.

Makedonski premijer i lider najveće stranke SDSM Zoran Zaev ranije je izjavio da će referendumsko pitanje glasiti – “Da li ste za članstvo u EU i NATO, uz prihvatanje Sporazuma Republike Makedonije i Republike Grčke?”.

Partijski izvori saopštili su danas da se referendumsko pitanje neće mijenjati.

Lider opozicione VMRO-DPMNE Kristijan Mickoski zalaže se za jednostavnije pitanje, a tokom liderskih sastanaka vodećih političkih stranaka u zemlji, iznio je četiri prijedloga, u kojima nije spomenuo članstvo Makedonije u EU i NATO-u.

Za uspješnost referenduma treba da izađe polovina upisanih u biračke spiskove, oko 907 hiljada građana ili apsolutna većina izašlih treba da se izjasni sa “da”, što bi bilo od velike važnosti za Makedoniju, jer od toga zavisi prima dogovora o imenu i dobijanje datuma za početak pregovora za priključenje u EU i članstvo u NATO-u.

(Srna)

Previous Izgorio hotel "Partizan"
Next Fotografija koja je obišla svijet - simbol katastrofe u Grčkoj

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *