Suspenzija ruskim atletičarima ostaje na snazi


Međunarodna atletska federacija (IAAF) saopštila je da suspenzija Atletskom savezu Rusije (RUSAF) zbog rasprostranjenog dopinga ostaje na snazi.

Ova odluka je saopštena samo 10 dana prije početka Evropskog prvenstva u Berlinu.

“Savjet IAAF-a jednoglasno je usvojio odluku da za sada ne vrati RUSAF takmičenjima”, rekao je šef radne grupe IAAF-a Rune Andersen.

Andersen je, međutim, rekao da se “ruski savez znatno angažovao” i da je napredovao u ispunjavanju uslova za ponovno vraćanje takmičenjima.

“U pojedinim slučajevima otišli su i iznad očekivanog”, rekao je Andersen, ali je dodao da RUSAF mora još da napreduje u ispunjavanju zadataka.

On je dodao da bi, ako želi dozvolu za takmičenje, Rusija do narednog sastanaka Savjeta IAAF-a u Monaku u decembru, a kome će prethoditi sastanak Svjetske antidoping agencije (WADA), morala da ispuni tri zahtjeva.

Prvo, RUSAF mora da plati troškove IAAF-u nastale u jeku doping skandala, posebno zbog uspostavljanja radne grupe.

Drugi zahtjev je da Ruska antidoping agencija dobije dozvolu za rad od WADA, sa ključnim zahtjevom da zvaničnici Ministarstva sporta priznaju da su predvodili doping ruskih sportista.

Posljednji zahtjev je da ruske vlasti odobre pristup doping testovima koji su obavljani u laboratoriji Ruske antidoping agencije u Moskvi od 2011. do 2015. godine.

Predsjednik IAAF-a Sebastijan Kou rekao je da je napredak ostvaren u ključnim oblastima, ali da i dalje postoje praznine koje treba ispuniti.

WADA je u svom izvještaju objavljenom 2016. godine optužila Rusiju za rasprostranjeni doping uz finansiranje i prikrivanje države. Ruski atletičari su zbog toga suspendovani iz međunarodnih takmičenja, među kojima i sa Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru 2016. godine i prošlogodišnjeg Svjetskog prvenstva u Londonu.

Brojnim ruskim sportistima je ipak dozvoljeno da se takmiče kao neutralni sportisti, ali su oni morali da ispune posebne kriterijume, među kojima da dokažu da su testirani na doping van svoje zemlje.

Ekipa od 168 ruskih takmičara učestvovala je ove godine na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu pod neutralnom zastavom a pod imenom “Olimpijski sportisti iz Rusije”.

Ruski takmičar u karlingu tada je suspendovan i oduzeta mu je bronzana medalja sa tog takmičenja zbog dopinga.

Krajem februara Međunarodni olimpijski komitet ukinuo je suspenziju Rusiji.

(B92)
Previous Američko ostrvo koje je nekada bilo ponos Rusije
Next Negativan rezultat FZO Republike Srpske smanjen za 68 odsto

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *