Izvezen namještaj vrijedan 125 miliona


Banjaluka – Drvoprerađivači u Srpskoj sve više proizvoda plasiraju na inostrano tržište, a za pola godine stranim kupcima isporučili su namještaj vrijedan 125,76 miliona maraka, što je za 14,26 odsto više u odnosu na isti period lani.

Prema podacima Privredne komore RS, za šest mjeseci prošle godine iz Srpske je izvezen namještaj u vrijednosti od 110,07 miliona maraka.

Kada je riječ o uvozu namještaja na domaće tržište, za šest mjeseci ove godine u RS je stiglo ovih proizvoda u vrijednosti od 18,41 milion maraka, što je za 2,14 odsto više nego u istom periodu lani.

Osim namještaja, Srpska je stranim kupcima plasirala i druge proizvode od drveta i plute u vrijednosti od 160,74 miliona maraka, što je rast za 4,51 odsto.

S druge strane, na domaće tržište je iz inostranstva stiglo tih proizvoda u vrijednosti od 44,37 miliona maraka, što je rast za 18,28 odsto u odnosu na isti period godinu ranije.

Sekretar Udruženja šumarstva i prerade drveta pri Privrednoj komori RS Lazo Šinik rekao je da su drvoprerađivači nastavili da bilježe odlične rezultate.

– Zadržali smo trend pozitivnih kretanja. Očekujemo još bolje rezultate u drugoj polovini ove godine i suficit u razmjeni od čak 500 miliona maraka – rekao je Šinik.

Naglasio je da je ranije bilo problema u snabdijevanju drvoprerađivača sirovinom, ali da oni ove godine jenjavaju.

  • Svakako treba raditi na tome da svi problemi sa snabdijevanjem sirovinama budu riješeni do kraja, jer ćemo tada imati još bolje rezultate. Takođe, jedan od problema je i nedostatak radne snage, što otežava postizanje još boljih rezultata. Preduzeća ne mogu da nađu kvalitetnu radnu snagu usljed velikih migracija stanovništva i ta pojava uzima sve više maha – rekao je Šinik.

Namještaj

+ 15,26% – izvoz

+ 2,14% – uvoz

Ostali proizvodi

+ 4,51% – izvoz

+ 18,28% – uvoz

Zemlje u koje je RS izvozila najviše namještaja (u KM)

Srbija                 31,77 miliona

Italija                22,60 miliona

Hrvatska             19,13 miliona

Njemačka              16,52 miliona

Slovenija            14,59 miliona

Zemlje koje su najviše izvozile namještaj u RS (u KM)

Hrvatska             17,95 miliona

Srbija                 10,60 miliona

Italija                2,59 miliona

Mađarska             1,83 miliona

Slovenija            1,71 milion

(Glas Srpske)
Previous Dileri teško isplivavaju iz kriminalnih voda
Next Uručene nagrade pobjednicima konkursa “Pjesme Andrićgradu”

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *