Porošenko: Ruska crkva prijetnja bezbjednosti


KIJEV – Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko pridružio se danas hiljadama ljudi na ulicama Kijeva, koji obilježavaju 1.030 godina od prelaska na hrišćanstvo, i poručio da je došlo vrijeme za autokefalnost Ukrajinske pravoslavne crkve.

Kako navodi Rojters, Porošenko želi da uspostavi takozvanu nacionalnu autokefalnu crkvu u toj mahom pravoslavnoj zemlji koja bi, kako je rekao, bila ključna za borbu protiv miješanja Moskve u ukrajinske poslove.

Porošenko se obratio sveštenicima, zvaničnicima, poslanicima i javnosti na brdu, kod statue kneza Kijeva Vladimira Prvog Velikog, koji je prešao na hrišćanstvo 988. i poslije toga pokrstio cijelu Kijevsku Rusiju.

“Autokefalnost je pitanje naše nezavisnosti. Ovo je pitanje naše nacionalne bezbjednosti. Ovo je pitanje čitave svjetske geopolitike”, rekao je Porošenko, te je dodao da je “definitivno došlo vrijeme” za autokefalnost Ukrajinske pravoslavne crkve.

Porošenko se potom pridružio povorci od više hiljada ljudi, koji su mahali zastavama Ukrajine, zajedno sa sveštenicima u zlatnim odobrama i vojnicima, prenosi Rojters.

S druge strane, u Moskvi je danas takođe održana ceremonija obilježavanja jubileja, a ruski predsjednik Vladimir Putin tom prilikom je rekao da prelazak na hrišćanstvo prije više od 1.000 godina na teritoriji Kijevske Rusije predstavlja početak formiranja same ruske države.

Ruski predsjednik rekao je da je primanje hrišćanstva bilo “početna tačka za formiranje i razvoj ruske države, iskrenog duhovnog rođenja naših predaka, određivanja njihovog identiteta”.

(Tanjug)

Previous Dvije i po milijarde KM za autoputeve čeka izbore
Next Čerčesov ostaje selektor Rusije

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *