Uručene nagrade pobjednicima konkursa “Pjesme Andrićgradu”


Višegrad – U Andrićgradu danas su uručene nagrade pobjednicima konkursa “Pjesme Andrićgradu” na koji je pristiglo oko 500 pjesama autora iz 16 država.

Prvo mjesto na konkursu pripalo je Tripku Draganiću iz Podgorice za pjesmu “Više Višegrada pravedna svjetlost”, dok drugo dijele Slavica Dedić iz Podgorice za pjesmu “Lazarevo vino u Andrićgradu”, Dragica Grbić iz Višegrada za pjesmu “Znamo se mi grade” i Dragica Stojanović iz Zrenjanina za pjesmu “Mehmed pašin most”.

Treće mjesto dijele Radmila Milojević iz Paraćina za pjesmu “Vizija”, Miljana Ignjatović Knežević iz Niša za pjesmu “Grad od duše i kamena” i Vera Jelić iz Kragujevca za pjesmu “Ljubavlju rasteš”.

Organizator konkursa Božidar Škobić rekao je da na svakom okupljanju u Andrićgradu susreću i prepoznaju draga lica, upoznaju nova i shvataju koliko su bogatiji zahvaljujući tvorcu Andrićgrada i opštini Višegrad.

Draganić je rekao da mu ova nagrada mnogo znači jer je Andrićgrad dobio ime po nobelovcu Ivi Andriću.

“Andrićgrad je važan za istoriju, jer u njemu utkano sve ono što vrijedi za srpski narod, a to je posebno iskazano spomenikom braći Sokolović”, dodao je Draganić.

Nedićeva, koja dijeli drugo mjesto na konkursu, kaže da njena pjesma govori o Svetom caru Lazaru koji čuva Kosovo.

“Srećna sam što sam prisustvovala ovoj manifestaciji i zahvalna žiriju koji mi je dodijelio nagradu”, istakla je Nedićeva.

Trećenagrađena Vera Jelić rekla je da je pisala o Višegradu i njegovoj istoriji. “U pesmi je istorija, rađanje i ova lepota koja je zahvaljujući ideji Emira Kusturice realizovana”, istakla je Jelićeva.

Učesnik konkursa Vanja Šljuka rekla je da se pisanjem bavi dugi niz godina i da je srećna što ima priliku da učestvuje u manifestaciji koja okuplja stvaraoce poezije.

“Andrićgrad je sam po sebi inspiracija i ovo mjesto nas uvijek iznova hrani stihovima i rimama koje ostaju zapisane na zadovoljstvo svih onih koji uživaju u umjetničkom stvaralaštvu”, dodala je Šljuka.

Predstavnik opštine Višegrad Ana Bogdanović rekla je da je ova lokalna zajednica pomogla i da će dalje pomagati ovu manifestaciju, sa željom da i dalje okuplja pjesnike iz cijelog svijeta.

(Srna)

Previous Izvezen namještaj vrijedan 125 miliona
Next Pretučen penzioner u porodičnoj kući

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *