Dodik: Izvještaj korišten za mnoge presude u međunarodnim procesima


Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je Izvještaj o događajima u Srebrenici 1995. godine nametnut, netačan i rađen pod pritiskom zbog čega je zatražio da se o njemu ponovo razmatra u Narodnoj skupštini Srpske.

“Tadašnja vlada je radila pod pritiskom. U Izvještaju piše da je to bilo pod pritiskom, da ima niz neprovjerenih i netačnih podataka, ali je /tadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH/ Pedi Ešdaun stiskao i tada su oni poklekli i dali taj izvještaj”, rekao je Dodik u intervjuu za beogradski “Telegraf”.

Predsjednik Srpske podsjeća da je taj izvještaj korišten za mnoge presude u međunarodnim procesima, prije svega u Hagu, mada su svi znali da je nametnut i da nije tačan i cjelovit.

“U njemu samo piše o stradanju Bošnjaka, a ne govori se o Srbima koji su imali, da ne kažem, tu nesreću da su ih pobili od 1992. do 1995. godine, a da je stradanje Bošnjaka bilo skoncetrisano u nekih par sedmica”, rekao je Dodik.

On podsjeća da čak ni lider Bošnjaka Alija Izetbegović nije otišao u Srebrenicu, koju niko nije pominjao četiri godine nakon 1995. godine, nakon čega je odjednom postala mit.

“Taj izvještaj, koji su prethodno napisali stranci i donijeli da se ovde potpiše, postao je opšte mjesto i dokaz stradanja, što naravno nije tačno. Mi imamo na pločama stradalih u Srebrenici ispisana imena ljudi koji su živi. Imate situaciju da je žena prije dve godine tražila da se njen muž iskopa iz Potočara i premjesti tamo gdje je poginuo, jer nije poginuo u Srebrenici”, rekao je Dodik.

(Srna)

Previous Nove linije sa banjalučkog aerodroma od kraja oktobra
Next Poznati pjevač ispitan u policiji: Halid Muslimović pretukao ženu

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *