Han o proširenju EU: 2025. godina nije predaleko


Evropski komesar za proširenje Johanes Han izjavio je da 2025. godina nije predaleko za zemlje koje žele da se pridruže EU, s obzirom na to da će dugo trajati uvođenje reformi za prilagođavanje evropskim standardima.

On je za njemačko izdanje portala “Euraktiv” rekao da je za reforme potrebno dosta vremena, jer nije riječ samo o zakonskim promjenama, već i o njihovoj praktičnoj primjeni.

Han je napomenuo da treba uzeti u obzir i činjenicu da je važna sadržajnost i da je “kvalitet važniji od brzine”.

– Proširenje zapadnog Balkana je relevantnije nego ikad, naročito kada se uzme u obzir povećana erozija svjetskog poretka baziranog na pravilima. Zapadni Balkan okružen je zemljama članicama EU i geografski, istorijski i kulturološki pripada Evropi – rekao je Han.

Han je napomenuo da je u najvećem interesu EU omogućiti stabilnost i napredak u njenom neposrednom susjedstvu i dodao da je njegov princip, kada je riječ o proširenju, “da se izvozi stabilnost, ne uvozi nestabilnost”.

Evropski komesar je podsjetio da Crna Gora i Srbija prednjače u “otvaranju novih poglavlja” na putu ka EU i da su ove dvije zemlje do sada otvorile 31, odnosno 14 poglavlja od ukupno 35, a da je BiH dala odgovore na proširenu listu pitanja Evropske komisije, što je preduslov za dobijanje statusa kandidata za pristupanje Uniji.

(Srna)

Previous Cijelom komšiluku platio komunalije
Next Zvizdić pisao Plenkoviću: U duhu dobrosusjedskih odnosa obustavite izgradnju Pelješkog mosta

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *