Ivona Ćavar, karate šampionka sa diplomom: Ljepota ne donosi rezultat


Seniorsko svjetsko srebro iz Linca 2016. te evropska bronza iz Novog Sada godinu i pol kasnije najbolju karatistkinju BiH Ivonu Ćavar svrstali su u ovom trenutku među najbolje bh. sportistkinje.

Članica Sveučilišnog karate kluba Neretva iz Mostara u svojoj riznici ima još nekoliko odličja iz omladinskih kategorija, a izdvaja se srebro sa Svjetskog kadetskog prvenstva još iz 2011. godine. Ova Splićanka s mostarskom adresom već se sprema za nove izazove, a konačni cilj će joj biti da izbori vizu za Olimpijske igre 2020. godine u Tokiju.

“Za novu sezonu naglasak je na Svjetskom prvenstvu, koje se održava u novembru, za koje pripreme već kreću početkom avgusta, i na kvalifikacijama za OI. Nadam se da ću ispuniti san i nastupiti u Tokiju”, kaže višestruka prvakinja BiH.

Iako mnogi uspješni sportisti, posebno u današnje vrijeme surovog profesionalizima, zanemaruju veoma bitan segment u životu, a to je obrazovanje, Ivona je primjer da se uporedo baveći sportom koji voli može uspješno djelovati i na tom polju.

“Obrazovanje mi predstavlja veoma bitan čimbenik do sportske karijere, i ne mislim s njim stajati ni nakon završetka studija. Ovoga mjeseca sam diplomirala na Studiju kineziologije u Mostaru. Imam još magisterij, a ambicije na ovom polju su i veće”, ističe najbolja sportistkinja BiH za 2016.

Ambiciozna 23-godišnja karatistkinja nema puno vremana za izlaske kao mnoge njene vršnjakinje, ali kada god ugrabi nešto slobodnog vremena, koristi ga za druženje i izlaske s najbližima.

“Slobodnog vremena i nema previše, nažalost, no trudim se iskoristiti svaki slobodan dan za odlazak na more i zabave s ekipom. Najviše me opušta provođenje vremena sa dobrim, nasmijanim, pozitivnim društvom, a tu je naravno i obitelj”, naglašava Ćavarova, koja je na otvaranju Mediteranskih igara u Taragoni nosila zastavu BiH.

Kao i mnoge danas uspješne sportistkinje, i Ivona, koja slovi za jednu od najatraktivnijih bh. sportašica, aktivna je na društvenim mrežema. Naglasila je da joj gode komplimenti na račun njenog izgleda, ali i da ljepota u njenom sportu ne igra nikakvu ulogu.

“Na društvenim mrežama ne volim biti previše, a ni premalo aktivna, najviša je aktivnost sportskog i akademskog dijela, sve ostalo je previše. Takođe, sumnjam da ljepota donosi sportske rezultate, bar što se mog sporta tiče, tu više prednjače ozljede. A što se tiče komplimenata da sam jedna od najljepših sportašica u BiH, pa vjerojatno bih slagala kada bih rekla da ne gode, stoga smatram to ugodnim komentarima”, zaključila je naša sagovornica.

(Nezavisne Novine)

Previous Otmičar djeda Jelene Đoković ideju za razbojništvo dobio gledajući TV u zatvoru
Next Nikao novi prelaz, a mosta ni na vidiku

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *