Makron: Mjesta u Evropi ima i za Tursku i Rusiju


PARIZ – Francuski predsjednik Emanuel Makron iznio je svoju viziju o Evropi “u tri kruga” za 10 do 15 godina, a njegova vizija predviđa da Francuska bude među najintegrisanijim zemljama, odnosno “u srcu reaktora”, dok bi u “široj Evropi” bilo mjesta i za Rusiju i Tursku.

Govoreći o svojoj viziji o Evropi tokom razgovora sa građanima, zajedno sa portugalskim premijerom Antonijom Kostom, prilikom nedavne posjete Lisabonu, šef francuske države ocijenio je da će se struktura kontinenta promijeniti u narednim godinama, prenose francuski mediji.

“Vidim jedan veliki krug koji je možda izvan Dvadesetsedmorice, nešto između Evropske unije i sadašnjeg Savjeta Evrope, koji će činiti široku Evropu, manje integrisanu nego EU, ali veoma zahtjevnu kad je riječ o njenim vrednostima”, rekao je on.

Prema Makronovim riječima, taj krug bi obuhvatio “bilo u svom sastavu, bilo sporazumima o bliskom udruživanju, Tursku i Rusiju, jer ako želimo mir, moramo stabilizovati te dvije sile”.

Drugi krug bi, prema viziji francuskog predsjednika, “vjerovatno bio negdje između sadašnje Evropske unije i evrozone”, a predstavljao bi “snažno jedinstveno tržište, sa politikom suvereniteta, trgovine, istraživanja, inoviranja, kao i sa istinskom slobodom kretanja po krugu”.

Treći krug bi, pak, kako je objasnio, bio “srce reaktora” sa “zajedničkom valutom, mnogo integrisanijim tržištem rada i istinskim socijalnim zbližavanjem”.

Zemlje koje bi činile treći krug “istrajale bi u logici evrozone”, naveo je Makron, izrazivši želju da Francuska bude dio tog kruga.

Tokom debate, u kojoj je učestvovalo oko 500 portugalskih građana, među kojima je bilo i mnogo mladih, Makron je istakao da će se “sudbina Evrope odigrati u narednih pet godina”.

“Ili ćemo dubinski reformisati Evropu, ili ćemo prihvatiti status kvo i njegovo postepeno raspadanje”, zaključio je francuski predsjednik.

(Tanjug)

Previous Otkriven muškarac koji je pokušao da opljačka banku u Trebinju
Next Špirić: Od migrantske krize su alarmantnije jedino izjave Govedarice

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *