Nikao novi prelaz, a mosta ni na vidiku


GRADIŠKA – Hrvatska je opet odgodila početak raspisivanja tendera za izbor izvođača radova na mostu na Savi kod Gradiške i pristupnim saobraćajnicama do autoputa Zagreb – Beograd.

I dok mosta još nema ni na vidiku, uveliko niče novi carinski terminal kod Gradiške.

Kako nam je rekao Ismir Jusko, ministar transporta i komunikacija BiH, umjesto početkom avgusta, kako je prvobitno bilo planirano, sada se kao datum spominje kraj mjeseca, jer je, kako je pojasnio, potrebno usaglasiti još neke detalje u vezi sa tenderom za izbor izvođača radova na mostu.

“Želim napomenuti da je ovo međunarodni projekat i da mi ne možemo uticati na dinamiku svih procesa, jer je više institucija uključeno u isti. Ono što je bitno istaći je da u ovom momentu nemamo ništa što bi moglo negativno djelovati na ovaj projekat”, rekao je Jusko za “Nezavisne”.

Slično misli i Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza RS, rekavši nam da su prije oko dvije sedmice predstavnici “Autoputeva RS” bili u Zagrebu, gdje su dobili “potpuna uvjeravanja” da se uskoro raspisuje tender.

Kako je Trninić rekao, to bi trebalo da bude polovina mjeseca, ali je Jusko iznio najnoviju informaciju da će to ipak, kako sada stvari stoje, biti kraj avgusta.

Trninić je rekao da je za RS ovaj most od krucijalnog značaja, jer, kako kaže, tek njegovom izgradnjom mreža autoputeva koju RS pravi dobija puni smisao i značaj.

Za razliku od Hrvatske, sa bh. strane novac za izgradnju mosta odavno je obezbijeđen.

Takođe, i radovi kod Gradiške na najvećem i najmodernijem graničnom prelazu u BiH, koji je lociran odmah pored budućeg mosta, privode se kraju.

Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH, kaže da će sve biti spremno do polovine septembra, a da će procedura za upotrebnu dozvolu carinskog terminala na novom graničnom prelazu nakon toga potrajati još mjesec dana.

On nam je rekao da bi u oktobru kamioni s carinskog terminala u centru Gradiške bili prebačeni na novi terminal te da bi se na taj način konačno riješio problem saobraćajnih gužvi na sadašnjem graničnom prelazu.

“Sada se u Gradišci svakodnevno nalazi ogroman broj kamiona koji stvaraju velike gužve. Opština Gradiška napravila je pristupne ceste, pa će kamioni s novog terminala, nakon što bude proveden carinski postupak, ići na stari prelaz dok most ne bude stavljen u funkciju”, rekao je Kovačević za “Nezavisne”.

Elmir Škulj, šef gradilišta ispred izvođača ITC-a, koji izvodi radove na terminalu, kaže da je prošle sedmice postavljena čelična nadstrešnica, a da su radovi na svih 12 objekata pri graničnom prelazu pri samom kraju.

“Za otprilike dvadesetak dana mi ćemo završiti sav posao, naredne (ove) sedmice završavamo u potpunosti nadstrešnicu, a onda će investitor, odnosno UIO BiH, početi unositi i montirati svoju opremu”, kaže on.

Dodaje da je ovo najmoderniji i najveći prelaz na kojem postoje svi objekti u skladu s evropskim normama.

“Imamo objekat veterinarske inspekcije, fitosanitarne inspekcije, kontrolne terminale, terminale za putnički i teretni saobraćaj. Pri objektima su četiri javna toaleta i jedan restoran”, navodi on.

Dodaje da je jedan objekat namijenjen za špeditere, te da će na samom objektu biti 150 parking mjesta za kamione koji čekaju na carinjenje.

Trninić, koji je u petak posjetio gradilište, kaže da će stavljanje terminala u funkciju značajno olakšati promet robe na međudržavnoj granici, a da će sve dobiti puni smisao kada bude izgrađen most.

S obzirom na to da je realan rok za izgradnju mosta oko tri godine, čak i kada bi tender bio raspisan u septembru, to bi značilo da bi kompletan granični prelaz bio stavljen u funkciju, a Banjaluka povezana s autoputem Zagreb – Beograd 2021. godine.

Podsjećanja radi, nedavno smo pisali da je Hrvatska završila najveći dio eksproprijacije zemljišta pri mostu i prilaznim putevima i da se most nalazi na njihovoj listi prioriteta.

Ukupna cijena bila bi oko 30 miliona evra za most, a troškove bi BiH i Hrvatska snosile po 50 odsto. Dodatnih nekoliko desetina miliona evra biće potrebno Hrvatskoj za prilazne saobraćajnice.

(Nezavisne Novine)

Previous Ivona Ćavar, karate šampionka sa diplomom: Ljepota ne donosi rezultat
Next Vlasnici bespravno izgrađenih objekata dobili novu šansu za legalizaciju

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *