Počinju radovi na Pelješkom mostu, Izetbegović najavio tužbu


Nakon što su osigurana bespovratna sredstva i potpisan ugovor za izgradnju prve faze putne veze i s južnom Dalmacijom, danas počinju radovi na izgradnju mosta kopno-Pelješac – potvrdio je za Media Servis ministar mora, saobraćaja i infrastrukture Hrvatske, Oleg Butković.

– Na samom početku radova rušiće se dio postojećih stubova i kreću po projektu istražni radovi koji trebaju dati odgovore na neka pitanja što se tiče temelja – prenosi Index.hr.

Butković zaključuje kako će se prvo izgraditi most, a onda i ostali putevi koje povezuju jug s ostatkom Hrvatske. Cijeli posao će trajati tri godine.

– Nakon toga očekujemo da će konačno Hrvatska biti spojena s Pelješkim mostom Paralelno s tim i druge faze tog projekta; pristupni putevi, obilaznica Stona i onaj dio povratka kopno od Stona. Vjerujemo da će čitav projekt s mostom i novom saobraćajnicom preko Pelješca biti gotov i mora biti gotov do 2022. Godine – rekao je Butković.

Ipak, zvaničnici BiH negoduju zbog početka gradnje jer BiH nikada nije s Hrvatskom riješila pitanje granice na moru. Brojni stručnjaci smatraju da će BiH gradnjom Pelješkog mosta biti oštećena te da neće imati nesmetani izlaz na otvoreno more.

U međuvremenu se spominje i tužba koju bi član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović trebao podnijeti sudu u Strazburu.

(Blic)

Previous Welt: Makron pravi plan kako da proširi uticaj u Evropi
Next Ovo su najpoznatiji slučajevi na kojima je radio ubijeni advokat Luke Bojovića

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *