Ruske zalihe zlata teške su 2.000 tona, približavaju se rekordu iz 1941. godine


Sa 2.000 tona zlata u deviznim rezervama, ruske zlatne zalihe se približavaju sovjetskom rekordu od 2.800 tona, zabilježenom 1941. godine. Finansijski analitičari kažu da Moskva teži finansijskoj nezavisnosti i da želi da se otrgne od hegemonije američkog dolara.

– Neke zemlje u svijetu žele da što manje zavise od politike SAD-a i potiskuju dolar u trgovini i američke dužničke hartije u rezervama. Ruske kupovine zlata su rasle tokom predsjedničke trke u SAD i nisu prestale ni poslije pobjede Donalda Trampa, mada se on činio kao poželjniji kandidat za Kremlj – izjavio je generalni direktor investicionog fonda ICBF, Anton Makhnovski za Rašu tudej.

On smatra da će Rusija nastaviti da povećava svoje zlatne rezerve.

Tokom posljednje decenije, udio zlata u ruskim deviznim rezervama je porastao deset puta. Rusija je takođe smanjila udio američkih državnih obveznica koje drži sa 96,1 milijarde dolara u martu na samo 14,9 milijardi dolara u maju, dodaje RT. Ruske zlatne rezerve sada vrijede 460 milijardi dolara, a centralna banka ima za cilj da poveća tu cifru na 500 milijardi dolara.

Analitičar Vladimir Rojankovski iz Međunarodnog finansijskog centra u Moskvi upozorio je prošle nedjelje rusku centralnu banku da ne bi trebalo previše da zavisi od zlata.

– U slučaju globalnog pada interesovanja velikih suverenih investitora za američke državne hartije od vrijednosti, očekujem da će se povećati spekulativna aktivnost prema plemenitim metalima kako bi se veštački smanjila njihova tržišna vrijednost – rekao je Rojanovski.

(Tanjug)

Previous Povećan broj povrijeđenih u saobraćajnim nesrećama, ljekari pozivaju na oprez
Next JAHORINA ULTRA TREJL Pobjednici najzahtjevnije trke duge 102 kilometra Miluša Bošković i Kalojan Čanev

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *