Welt: Makron pravi plan kako da proširi uticaj u Evropi


Francuski predsjednik Emanuel Makron u tajnosti planira osnivanje sopstvene liberalne frakcije u Evropskom parlamentu, kako bi stvorio protivtežu populizmu u Evropi i proširio svoj uticaj, piše “Welt am sonntag”, nedeljno izdanje lista “Welt”.

Kako list navodi, novi pokret biće lansiran za izbore za Evropski parlament u maju 2019, a Makron već radi na izbornom programu, njegovi ljudi već mjesecima ispipavaju teren u Evropi, a radni naslov novog panevropskog socijalno-liberalnog pokreta glasi “Progresivne demokrate”.

“Makron je glavni predstavnik teze da moramo ojačati Evropu kako neliberalne snage ne bi nadvaldale”, izjavio je Janis Emanuilidis iz Centra za Evropsku politiku (EPC) u Briselu.

Nakon evropskih izbora Makron se vjerovatno neće priključiti jednoj od dosadašnjih političkih grupa, već će osnovati sopstvenu frakciju koja će mu omogućiti da utvrđuje pravila igre, prenosi Blic.

“Vlastita frakcija (u Evropskom parlamentu) ne bi bila sama sebi svrha, već sredstvo”, izjavio je Makronov povjerenik Pjer Alegzandr Anglad, koji je već mjesecima u tajnoj misiji po Evropi u potrazi sa saveznicima.

Kako se navodi, Makron za sada prvenstveno ima u vidu španske liberale iz “Građanske stranke” i italijanske socijaldemokrate iz Demokratske partije Matea Rencija, a predsjednik Makronove stranke “Republika u pokretu” Kristof Kastane već je pregovarao sa te dvije stranke.

Ukoliko Makron uspije da sa njima obezbijedi 40-50 odsto mjesta među ukupno 705 u Evropskom parlamentu, onda će pozvati liberalnu frakciju ALDE, tj. Savez liberala i demokrata za Evropu da stvore novi savez, saznaje njemački list.

Makronov plan je da stvori nov liberalni centar u Evropi, koji će imati oko 140 poslanika u Evropskom parlamentu i postati druga najveća snaga poslije Evropske narodne partije.

Sa novim savezom, Makron bi mogao bitno da utiče na izradu evropskih zakona u Evropskom parlamentu, ali i da učestvuje u personalnoj politici na najvišem nivou i istovremeno na rad Evropskog savjeta.

(Tanjug)

Previous Za 13 godina 50.000 zahtjeva za pasoš Srbije
Next Počinju radovi na Pelješkom mostu, Izetbegović najavio tužbu

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *