Za 13 godina 50.000 zahtjeva za pasoš Srbije


Interes građana Republike Srpske za državljanstvo Srbije ne pada, a od otvaranja Generalnog konzulata u Banjaluci 2005. godine do današnjeg dana, preko njega je predato oko 50.000 zahtjeva za prijem u državljanstvo Republike Srbije, čime je obuhvaćeno više od 60.000 građana Republike Srpske.

Na primjer, član porodice može predati zahtjev za ostale članove.

U Generalnom konzulatu Republike Srbije u Banjaluci kažu da je tokom ove godine do jučerašnjeg dana podneseno 3.067 zahtjeva za prijem u državljanstvo Srbije, čime je obuhvaćeno više od 5.000 građana.

“U istom periodu prošle godine, podneseno je 3.648 zahteva, a u toku cijele prošle godine podnesena su 6.374 zahtjeva”, rekli su u Generalnom konzulatu za “Nezavisne”.

Oni su istakli da se može konstatovati da se interesovanje za državljanstvo Srbije nije smanjilo, jer treba imati u vidu sezone godišnjih odmora, kada svake godine dolazi do blagog smanjenja broja podnesenih zahtjeva, te činjenice da je u Trebinju otvorena konzularna kancelarija Generalnog konzulata u Banjaluci, u kojoj zainteresovani građani takođe mogu podnijeti zahtjeve za prijem u državljanstvo.

U Generalnom konzulatu kažu da građani prilikom podnošenja zahtjeva za prijem u državljanstvo Srbije ne navode razloge za dobijanje dvojnog državljanstva.

“Čitava procedura za dobijanje državljanstva je besplatna, jer je Vlada Republike Srbije 2012. godine donijela odluku da snosi troškove republičkih administrativnih i konzularnih taksi, kao i posebnih troškova za građane iz regiona koji žele da dobiju srpsko državljanstvo ili da se iz državljanstva odjave”, podsjećaju u Generalnom konzulatu.

Naglasili su da zakon o državljanstvu ne predviđa vremenski okvir u kojem je nadležni organ obavezan da riješi svaki pojedinačni zahtjev.

“Dugogodišnja praksa je pokazala da je od momenta podnošenja zahtjeva do momenta dobijanja rješenja o prijemu u državljanstvo Republike Srbije, najčešće potrebno oko godinu i po dana”, naglašavaju u Generalnom konzulatu.

Dodali su da u opravdanim situacijama, poput slučajeva teško oboljelih lica kojima je neophodna hitna medicinska briga ili u slučajevima nadarenih učenika ili sportista, a na ukazivanje Generalnog konzulata, MUP Srbije po ubrzanoj proceduri donosi rješenja o prijemu u državljanstvo za ta lica, pa se time dešava da neka lica budu brže primljena u državljanstvo Srbije.

Jedan Banjalučanin kaže da se, iako zna da ova mogućnost postoji već nekoliko godina, tek prije godinu dana odlučio da preda zahtjev za državljanstvo Srbije za sebe i svoju porodicu.

“Najviše sam predao iz razloga što moja porodica i ja osjećamo pripadnost Srbiji. Državljanstvo nam sigurno ne može štetiti, već samo pomoći”, rekao je ovaj Banjalučanin.

(Nezavisne novine)

Previous Poznati pjevač ispitan u policiji: Halid Muslimović pretukao ženu
Next Welt: Makron pravi plan kako da proširi uticaj u Evropi

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *