Nema kupaca za imovinu Robnih rezervi Republike Srpske


Banjaluka – Stečaj u Robnim rezervama RS otvoren je u julu prošle godine i od tada je sa imovinskog kartona ovog propalog preduzeća prodata samo određena količina žitarica iz skladišta.

Stečajna upravnica Robnih rezervi RS Dosta Baraković kaže da za sada nema kupaca za imovinu ovog javnog preduzeća.

– Nismo prodali ništa, osim nešto robe iz skladišta, odnosno žitarica. Kupaca za nekretnine, vrijedne više miliona maraka, za sada nema. Ići ćemo sa daljim raspisivanjem licitacija i na taj način nastojati da prodamo imovinu. Moraćemo i da spuštamo cijene nekretnina, a odluku o svemu donijeće povjerioci – rekla je Barakovićeva i dodala da još ne zna kada će biti raspisan novi javni poziv za prodaju imovine Robnih rezervi.

Po svemu sudeći, stečaj u Robnim rezervama neće biti okončan u roku od dvije godine, kako je to predviđeno novim zakonom o stečaju.

Robne rezerve RS završile su u stečaju nakon što su ovom javnom preduzeću računi bili blokirani duže vrijeme jer nije izmirivalo obaveze.

Kao razloge za otvaranje stečaja Barakovićeva je tada navela da je gubitak Robnih rezervi za devet miliona KM bio veći od kapitala, da preduzeće nije izmirivalo obaveze prema dobavljačima u predviđenom roku, kao i da nije isplaćivalo plate radnicima.

– Obaveze preduzeća iznose 34 miliona KM, dospjele su na naplatu i one su za oko 18 miliona veće od tekuće imovine kojom preduzeće raspolaže – rekla je tada Barakovićeva.

Osim toga, gotovo sva imovina Robnih rezervi je pod hipotekom u korist Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Da stvari u Robnim rezervama RS nisu sjajne i da preduzeću prijeti stečaj, upozorila je još krajem 2016. godine i Glavna služba za reviziju javnog sektora RS.

Rezerve nafte

Aktuelnim Zakonom o nafti i derivatima nafte definisano je da su Robne rezerve RS obavezne da skladište rezerve nafte, ali ovo preduzeće više ne postoji.

Iz Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS su najavili da planiraju u narednoj godini usvajanje novog zakona o nafti i derivatima nafte.

– Vlada RS će se odrediti o institucionalnom okviru, mjestu i modelu formiranja, čuvanja i obnavljanja obaveznih rezervi nafte i derivata nafte, te načinu njihovog finansiranja i drugim bitnim pitanjima vezanim za skladištenje ovog energenta – navelo je Ministarstvo industrije.

(Glas Srpske)

Previous JOŠ JEDNO ČUDO U LOS ANĐELESU Brajant se vraća iz penzije kako bi pomogao Džejmsu da Lejkersi osvoje NBA prsten
Next Prva “Rolerijada” u Mrkonjić Gradu: Mališani na točkićima osvajaju ulice

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *