Stanić: Informacioni sistem u zdravstvu RS 25 puta skuplji nego u Srbiji


Član Sektora za zdravstvo u Socijalno-ekonomskom savjetu Srpske demokratske stranke Slobodan Stanić poručio je danas da je donesena odluka o javnoj nabavci i izboru najpovoljnijeg ponuđača za projekat integralni – informacioni sistem (IZIS) u zdravstvu.

– Baš kad pomislimo da ne možemo pasti dublje, mi potonemo još više. Dva puta je mijenjana tenderska dokumentacija za IZIS. Postojao je samo jedan ponuđač. Imamo Srbiju sa kojom imamo specijalne paralelne veze, a koja je napravila ovakav sistem za šest miliona ljudi za pet miliona KM, ispod marke po osiguraniku, a mi za 26 miliona KM radimo isto i niko nema namjeru da se ugleda na kolege iz Srbije – upozorio je Stanić.

Stanić je postavio pitanje i zašto nema cijene održavanja informacionog sistema.

-Održavanje može biti skuplje od samog sistema u budućnosti. I zašto se ovo krilo od javnosti? Kada se otvori kružni tok svi su obavješteni, a ovo je prošlo tiho, samo je okačena odluka o javnoj nabavci na stranici FZO – dodaje Stanić.

U toku je i nadzor nad uvođenjem sistema, što, kaže Stanić, košta oko 800.000 KM, tako da se cifra koštanja uvođenja IZIS-a penje na 27 miliona KM.

– Do 2013. godine u informatizaciju zdravstva je potrošeno 6,5 miliona KM. Mi imamo elektronsku uputnicu i recept, koji trenutno funkcionišu, pa se postavlja pitanje da li sada plaćamo nešto što nećemo dobiti ili kupujemo nešto što već imamo – naglasio je Stanić.

On je dodao da kvadrat bolnice u Istočnom Sarajevu košta kao tri kvadrata Kliničkog centra u Nišu, a to je bolnica četvrtog stepena, što Istočno Sarajevo neće još dugo dostići.

-Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske da bi stvorio spin uspješnog poslovanja podigao je kredit od 133 miliona KM, grejs period je godinu dana i tako se stvara lažna slika, a Vlada Srpske je morala preuzeti 78 miliona duga za hemodijalizu, Klinički centar u Banjaluci isto ima kredit od 55 miliona KM, bolnica Doboj 50 miliona KM obaveza, Istočno Sarajevo 50 miliona KM – kaže Stanić.

(Blic)

Previous Predsjednici partija IMUNI NA ODGOVORNOST od izbornog rezultata
Next U Loparama posao za bivše borce, ratne invalide i djecu palih boraca

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *