Žene menadžerke u BiH napravile 205 miliona KM dobiti


Žene menadžerke u Bosni i Hercegovini u 2017. godini ostvarile su 3,2 milijarde KM prihoda, rezultat je istraživanja “Žene u biznisu” koji zajednički provode Poslovne novine i LRC BIS.

Od ukupnog prihoda, 793 miliona KM ostvarena su kroz izvoz proizvoda i usluga dok je ukupna ostvarena dobit 205 miliona KM.

Ovi podaci najbolji su dokaz da su žene menadžerke značajan faktor domaće ekonomije, a njih ukupno 149, na čelu su nekih od najuspješnijih kompanija. Istraživanje “Žene u biznisu“ realizuje se u okviru projekta “100 najvećih u BiH” koji predstavlja godišnji pregled uspješnog poslovanja domaće privrede, a ovo je prvi put da će se predstaviti i 100 najuspješnijih kompanija kojima rukovode žene.

Uprkos brojnim primjerima žena koje uspješno upravljaju i najvećim svjetskim kompanijama, njihov udio u odnosu na muške kolege i dalje je u manjini u preduzetničkim aktivnostima.

– Ipak, to se sada polako mijenja i žene sada češće prihvataju rizik. Prema pojedinim statističkim podacima, 15 od 100 žena namjerava pokrenuti biznis ili otvoriti kompaniju, dok će istovremeno to učiniti samo pet muškaraca – istakla je Alena Ahmetspahić-Fočo, direktorka Projekta “100 najvećih u BiH”.

(Srpska Info)

Previous Prvi međunarodni turnir ženskog fudbala u Banjaluci
Next Oko 60 odsto djece s poteškoćama ostaje bez dodatka?!

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *