Brnabić: O Kosmetu mora da se raspravlja, SAD bolje razumiju stav Srbije


Premijerka Ana Brnabić kaže za RTS da o situaciji na Kosovu i Metohiji mora da se raspravlja kao i do sada u Savjetu bezbjednosti UN i ističe da se naša diplomatska borba i razgovori sa saveznicima nastavljaju.

Gostujući u Dnevniku na javnom servisu, premijerka je rekla da ne postoji mnogo stvari koje Srbija može direktno da učini povodom namjere Londona da spriječi održavanje redovne sjednice Savjeta bezbjednosti UN o situaciji na KiM.

– Mi svakako nastavljamo našu diplomatsku borbu, i razgovore sa našim stalnim saveznicima pri Ujedinjenim nacijama i u Savjetu bezbjednosti, tako da vidjećemo kako ce se završiti – rekla je Brnabić, ocjenivši namjeru Londona kao “politički neiskrenu”.

To je i neozbiljno, navela je Brnabić, te dodala da smatra da o situaciji na KiM mora da se raspravlja kao što se uvijek do sada i raspravljalo u okviru Savjeta bezbjednosti.

Komentarišući svoju raniju izjavu da SAD sada bolje razumiju stav Srbije, premijerka je rekla da joj se čini da “sada imamo sagovornika koji je spreman da sluša”.

– Mnogo puta prije mi se činilo, u mojoj kratkoj istoriji u politici, da sam preko puta sebe imala sagovornike koji nisu bili spremni da čuju, kao da razgovarate sa zidom. Ovdje ipak imamo administraciju koja je, čini mi se, otvorena da sluša i da čuje – i to je velika promjena za nas – rekla je Brnabić.

Upitana kako do saglasnosti o pitanju Kosmeta u okviru Srbije, a imajući u vidu da ideje koje su se ovih dana čule nisu proizvele saglasnost crkve i političara, Brnabić je navela da je važno da se čuju svi različiti stavovi.

– Mislim da nikada ni predsjednik Vučić, ni ja kao premijerka, nismo mislili da će oko ovoga da se postigne saglasnost svih činilaca društva. Mislim da je na kraju krajeva predsjednik pokrenuo unutrašnji dijalog da bi se čuli različiti stavovi, što je par ekselans demokratija – rekla je premijerka.

(Tanjug)

Previous U svijetu živi oko 451.000 stogodišnjaka
Next Federerov trener vjeruje da će Đoković biti još opasniji nakon osvajanja Vimbldona

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *