Krešić: Eskalacija migrantske krize krajem godine


Zamjenik ministra bezbjednosti BiH Mijo Krešić smatra da se u BiH umanjuje problem migrantske krize, čiju pravu eskalaciju očekuje krajem godine.

“Činjenica je da ta kriza kulminira posljednjih sedmica, a nažalost, upravlja se na stihijski način”, istakao je Krešić za “Večernji list”, izdanje za BiH.

Prema njegovim riječima, problem je što se ilegalni migranti kreću kuda žele, zbog čega se vlasti uglavnom bave posljedicama.

“Ovo je veliko iskušenje i najprije moramo slijediti interese naše zemlje, građana i logiku EU, a ne logiku migranata”, ocijenio je Krešić.

On rješenje vidi u stvaranju uslova da se u BiH sprovode zakoni koje je donio parlament, uključujući i zakonski predviđeno vraćanje migranta u zemlje porijekla.

Zamjenik ministra bezbjednosti upozorava da su migranti trenutno najunosniji biznis organizovanog kriminala, u kojem je protok novca veći nego u poslovima sa drogom.

Kada je riječ o migrantima koji se nalaze na teritoriji BiH, Krešić naglašava da im se mora obezbijediti smještaj prije zime.

“Mora se, s druge strane, konačno krenuti sa mrtve tačke i početi sa utvrđivanjem identiteta tih ljudi. Do tada, oni moraju biti stavljeni pod nadzor. Danas to nisu”, poručio je Krešić.

(Srna)

Previous Čović blokira Izetbegovićevu tužbu protiv Hrvatske
Next Kurc: Zapadni Balkan je među pet prioriteta za vrijeme predsjedavanja Evropskom unijom

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *