Kurc: Zapadni Balkan je među pet prioriteta za vrijeme predsjedavanja Evropskom unijom


Austrijski kancelar Sebastijan Kurc izjavio je da je zapadni Balkan među pet prioriteta Austrije za vrijeme šestomjesečnog predsjedavanja EU, kao i da je Austrija spremna da podrži zemlje regiona u borbi protiv ilegalne migracije i krijumčara.

Kurc je istakao da će se u duhu austrijske tradicije zalagati za sve zemlje zapadnog Balkana, napominjući da u pogledu BiH Vlada njegove zemlje ima jasnu liniju.

Prema njegovim riječima, Austrija se izjašnjava za teritorijalni integritet i suverenitet BiH i jasno se zalaže za EU perspektivu cijelog regiona na osnovu pojedinačnih napredaka pojedinih država.

– Istovremeno mi podržavamo reformske napore, naročito u područjima vladavine prava, borbe protiv korupcije i reforme izbornog prava, koja su od naročitog značaja na putu ka EU. BiH svakako ne smije izgubiti priključak za drugim zemljama regiona – rekao je Kurc za “Dnevni avaz”.

Kad je riječ razgovorima Beograda i Prištine, Kurc je naveo da podržava svaki dogovor čiji je rezultat jača saradnja zemalja zapadnog Bakana i više stabilnosti u regionu.

– Ja sam, što se tiče dijaloga Beograda i Prištine, obojici predsjednika obećao našu punu podršku i nadam se skorom daljem napretku. Razmjena teritorija samo teško mogu da zamislim jer region sigurno ne čini stabilnijim ako i mnogo godina poslije oružanog konfklikta još pokušavamo da pomjerimo granice – dodao je Kurc.

Austrijski kancelar smatra da je potreba promjena sistema evropske migracione politike, napominjući da zaključci sa posljednjeg zasjedanja Evropskog savjeta predstavljaju “obrat trenda”.

– Tu spadaju odlučna borba protiv ilegalne migracije i uredna zaštita spoljnih granica. Ilegalni migranti se, poslije spašavanja, moraju zaustaviti i zbrinuti na spoljnoj granici, a nakon toga, treba da se što je moguće brže vrate u svoje zemlje porijekla – istakao je Kurc.

Prema njegovim riječima, ako to ne bi bilo moguće, treba da im se ponudi privremena zaštita u bezbjednim trećim zemljama.

– Tokom našeg predsjedavanja Savjetu trudićemo se da se u ovoj oblasti ostvare sjajni, izraziti napreci. Austrija je spremna da podrži zemlja zapadnog Balkana u borbi protiv ilegalne migracije i krijumčara – dodao je on.

(Blic)

Previous Krešić: Eskalacija migrantske krize krajem godine
Next Ivanić: Tužba protiv Hrvatske ne može se desiti

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *