Čović blokira Izetbegovićevu tužbu protiv Hrvatske


Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović neće dati zeleno svjetlo za podnošenje zahtjeva za međunarodnu arbitražu zbog izgradnje Pelješkog mosta.

Iako sam Čović još nije iznio stav povodom najave bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da će Hrvatsku tužiti pred međunarodnim sudovima zbog gradnje navedenog mosta, iz saopštenja za javnost Čovićevog HDZ može se jasno zaključiti da hrvatski član Predsjedništva BiH to neće podržati.

– Bošnjački politički predstavnici jasno i nedvosmisleno su spremni žrtvovati strateške i infrastrukturne interese cijele države u korist vlastitih interesa, predstavljajući to kao patriotizam, iako se radi o sebičnim ratnim ciljevima koje izgradnja Pelješkog mosta remeti – navodi se u saopštenju.

Pravni eskpert Krstan Simić takođe smatra da Izetbegović prijeti “praznom puškom” te da je, kako kaže, lider SDA savršeno svjestan toga da Čović neće dati saglasnost za pokretanje bilo kakvog spora sa Hrvatskom.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Krstan Simić

– Hrvatska je sigurno uzela u obzir sve međunarodne propise koji se tiču standarda izgradnje mosta koji neće spriječiti pristup BiH otvorenom moru. Teško da bi bilo ko ušao u takvu investiciju, pogotovo uz podršku EU od 350 miliona evra, a da to prethodno nije dobro provjerio – kaže Simić.

Dodaje da bi o eventualnom podnošenju tužbe protiv Hrvatske, o čemu je govorio Izetbegović, moralo da se prethodno izjasni Predsjedništvo BiH.

– Takve odluke se donose konsenzusom. Izetbegović je toga svjestan, kao što je bio svjestan i toga da nisu postojale ni teoretske šanse za reviziju presude protiv Srbije. To su izborni trikovi kako bi se Izetbegović svom biračkom tijelu pokazao kao navodni zaštitnik BiH – kaže Simić.

Tragikomična prepiska

Da između Bošnjaka i Hrvata ne postoji ni minimum saglasnosti o izgradnji Pelješkog mosta potvrđuje i tragikomična prepiska predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Denisa Zvizdića i ministra finansija i trezora BiH Vjekoslava Bevande sa hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem.

Nakon što je Plenkoviću prvi pisao Zvizdić, tražeći od njega da obustavi izgradnju mosta, hrvatskom premijeru obratio se i Vjekoslav Bevanda, navodeći da je Zvizdić pisao u svoje ime, kao i u ime SDA.

(Srpska Info)

Previous Vučić: Sotona sam jer pokušavam da izvučem nešto za srpski narod
Next Krešić: Eskalacija migrantske krize krajem godine

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *