Sve više porodica odlazi u instranstvo: Ne žele da im djeca odrastaju ovdje


Svake godine banjalučke srednje škole završi 100 učenika manje, a kada se pogleda izdaleka stvar je još gora, jer je cijela Srpska u posljednjih pet godina ostala bez 10.000 srednjoškolaca.

Pojedine banjalučke srednje škole ove godine nisu uspjele da popune sva odjeljenja, dok u osnovnim od dva prave jedno, jer je učenika iz godine u godinu sve manje.

Republički zavod za statistiku kaže da smo prije tri godine u Banjaluci imali 410 odjeljenja u srednjim školama, a prošle školske godine bilo ih je 397. Prognozira se da će ih u školskoj 2018/19. biti još manje.

Nesumnjivo je da su negativan prirodni priraštaj i iseljavanje stanovništa krivci za ovu poražavajuću statistiku, a osim toga što se sve manje djece rađa, sve je više onih koji napuštaju škole i školovanje nastavljaju u inostranstvu.

Više nije dovoljno da jedan od roditelja radi vani, sad u inostranstvo odlaze cijele porodice, pod parolom „ne želim da mi dijete ovdje odraste“.

Takvo razmišljanje ima i četvoročlana porodica Sarić, koja se ovog ljeta seli u Cirih.

– Muž je otišao prije tri godine, a ja sam ostala sa djecom dok sin zavši peti razred i nauči jezik, da bi tamo mogao nastaviti školovanje. Ove godine smo ga ispisali iz škole i svi se preselili u Švajcarsku. Ne možemo više biti ovdje, za nas je kasno, ali hoću da spasem svoju djecu – priča majka, koja ima i četvorogodišnju kćerku.

Dodaje da više nije problem u novcu i zaposlenju, jer su kao porodica bili dobro situirani, već da jednostavno ne želi svojoj djeci budućnost ovdje.

– Njima je sada lijepo i pitaju zašto moramo da se selimo, ali kasnije će mi biti zahvalni. Neću da ih uče i vode oni sa kupljenim diplomama, da ne može da se zaposli jer nije u stranci i da kad god se razboli mora da doktorima daje mito da ga liječe. Jednostavno, ovdje se sve pretvorilo u cirkus. Pa i naši političari svoju djecu školuju vani, znaju šta su uradili našem obrazovanju – kaže ova majka.

Kako kažu u školama, sa ovakim slučajevima se, nažalost, susreću prečesto. Prosvjetni radnici sa kojima smo pričali kažu da gotovo svake sedmice neko od mališana sa roditeljima dođe i da uzme svoje dokumente i ispiše se iz škole, a razlog je sve češće inostranstvo.

Upravo iz tih razloga u banjalučkoj Građevinskoj školi mnogo više đaka se upiše nego završi, a u tri odjeljenja upisano je pet đaka.

Tužna slika i u OŠ „Jovan Cvijić“, gdje razmatraju opciju da od dva odjeljenja šestog razred naprave jedno, jer su mnogi mališani otišli u inostranstvo.

– Čim vidim da u kancelariju uđu majka i dijete znam šta žele. Tužno je, ali sve ih više dolazi i ispisuje se iz škole. Sve je manje djece u odjeljenju, nastavnici imaju problema sa ispunjavanjem norme, a posledice će biti još veće. Ne znam zašto se o ovom ćuti – ispričao nam je sekretar jedne banjalučke srednje škole, jer zbog godišnjih odmora nismo uspeli kontaktirati nikog od direktora.

Po svoja dokumenta za ispis dolaze i osnovnci, i to mahom u petom ili šestom razredu.

Prema statističkim podacima za ispis iz jedne škole najčešći je razlog selidba u drugi dio Banjaluke, a na drugom mjestu roditelji navode inostranstvo.

Kada je u pitanju cijela Republika Srpska, srednje ili osnovne škole godišnje, iz nekog razloga, napusti oko 600 đaka.

U Banjaluci trenuto postoji 17 srednjih i 52 osnovne škole, kojih je 2013. godine bilo 55.

Stručnjaci sve ovo vide kao podlogu za zatvaranje i gradskih škola, jer neće biti dovoljno đaka za njih.

(Blic)

Previous Ne biraju sredstva da namamo sredstava: Nude školarinu gratis, a stan i hranu za 100 KM
Next Invalide iz FBiH dovoze u Hercegovinu: Vikend prosjaci okupirali Trebinje

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *