Bošnjaci tokom mandata 33 puta pokrenuli vitalni nacionalni interes


Delegat Kluba Srba u Vijeću naroda Republike Srpske Pero Petrović rekao je Srni da je Klub Bošnjaka u četvorogodišnjem mandatu 33 puta pokrenuo pitanje povrede vitalnog nacionalnog interesa na zakonska rješenja koja je usvojila Narodna skupština.

Petrović je naveo da je samo u slučaju dva zakona postignuta saglasnost na sjednici Zajedničke komisije Narodne skupštine i Vijeća naroda, dok su svi drugi upućivani na razmatranje Ustavnom sudu Republike Srpske, gdje su odbijeni kao neopravdani.

– Ustavni sud nije kao opravdano prihvatio nijedno pokretanje vitalnog nacionalnog interesa Kluba Bošnjaka, što govori da njihov cilj nije bio ništa drugo nego da se uspori donošenje zakona u Republici Srpskoj – rekao je Petrović.

On je naglasio da je Klub Bošnjaka većinu odluka o pokretanju vitalnog nacionalnog interesa pokrenuo bez validnog obrazloženja o povredi Ustava.

– Da bi se pokrenuo vitalni nacionalni interes na neki od članova zakona mora se dokazati da ti članovi krše Ustav Republike Srpske, jer mi kao delegati u Vijeću naroda, prije svega, moramo da štitimo Ustav – poručio je Petrović.

Dodao je da je neopravdana i posljednja odluka o pokretanju vitalnog nacionalnog interesa na Zakon o zaštiti žrtava ratne torture.

– Prava po ovom zakonu mogu da ostvaruju udruženja formirana u Republici Srpskoj na osnovu Zakona o udruženjima i fondacima Republike Srpske, a Bošnjaci su tražili da prava ostvaruju i njihova udruženja koja nisu registrovana na osnovu pomenutog zakona, što bi predstavljalo njegovo kršenje – objasnio je Petrović.

On je rekao da ukoliko su udruženja Bošnjaka registrovana u Federaciji BiH (FBiH), onda treba da ostvaruju prava u tom entitetu po osnovu Zakona o civilnim žrtvama rata koji je tamo usvojen.

– Tu se jasno vidi da je cilj pokretanja vitalnog nacionalnog interasa bio samo obmanuti javnost pričom kako se u Republici Srpskoj vrši diskriminacija nad Bošnjacima, što nikako nije tačno – istakao je Petrović.

Rekao je da su amandmani Kluba Bošnjaka na Zakon o zaštiti žrtava ratne torture bili u suprotnosti i sa Zakonom o upravnom postupku, koji decidno govori koja je mjesna nadležnost kog zakona.

– Klub Bošnjaka je pokušao i da u prvi plan istakne potrebu da se napravi neki okvirni zakon o civilnim žrtvama rata na nivou BiH, što je oblast koja je po Dejtonskom sporazumu prepuštena entitetima, pa bi takvim zakonom kršili Dejtonski sporazum – naglasio je Petrović.

Predsjedavajući Vijeća naroda Nada Tešanović naglasila je da je pokretanje pitanja vitalnog nacionalnog interesa Kluba Bošnjaka u prethodne četiri godine bilo čisto politikanstvo, bez pravih razloga.

Potpredsjedavajući Vijeća naroda Kemo Čamdžija rekao je da je Klub Bošnjaka svaki put pokušavao da se zajednički dođe do rješenja i prije samog pokretanja mehanizma zaštite vitalnog nacionalnog interesa, ali da nije bilo razumijevanja potrebnog broja delegata kako bi u Narodnu skupštinu na razmatranje vratili usvojene prijedloge zakona.

– Zbog toga smo mi, štiteći vitalne nacionalne interese Bošnjaka, morali pokrenuti veto. Nama to nije drago, ali činjenica je da je Vijeće naroda jedino i zasjedalo zahvaljujući tim vetima Kluba Bošnjaka – istakao je Čamdžija.

(SrpskaInfo)

Previous Tipsarević mamac za publiku na ATP čelendžeru "Banjaluka 2018"
Next Šta sve Japanci nude kako bi riješili nedostatak radne snage

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *