Britanska ambasadorka: Ima važnijih tema od Kosova


Britanska ambasadorka u Ujedinjenim nacijama Karen Pirs izjavija je da, iako pitanje Kosova ostaje važno ono ne zahtijeva više redovne sjednice SB UN.

Ona je dodala da su u toku razgovori sa srpskom i ruskom stranom o ciljevima i modalitetima takvih satanaka.

Upitana da li će se situacija na Kosovu naći na agendi SB UN u toku predsjedavanja Velike Britanije, ona je rekla da je stav njene zemlje kao predsjedavajuće SB UN u avgustu, ali i na međunarodnom nivou, da Savjet bezbjednsti treba da se fokusira na najvažnija pitanja u svijetu, a da je Kosovo važno evropsko i regionalno pitanje, ali i da više, nakon 19 godina, ne postoji intenzitet problema koji bi zahtijevao redovne sjednice o toj temi.

Dodala je da su u toku razgovori sa predstavnicima Srbije i Rusije o tome koji bi bio cilj redovnih sastanaka o Kosovu i kako bi oni izgledali, ali da još nisu došli do zaključka, te da se razgovori nastavljaju.

“Cilj je adekvatan zaključak, pa ćemo se onda vratiti u SB”, poručila je Pirsova, odgovarajući na pitanje dopisnika Al Džazire iz Sarajeva. Ona je dodala da je najvažnije da Beograd i Priština, kako je rekla – Srbija i Kosovo, mogu da napreduju uz pomoć Evropske unije, koja im već pomaže da normalizuju odnose.

“Samo uz normalizaciju odnosa mogu da postignu napredak ka integraciji u EU. To je od ključne važnosti za oba naroda, kao i ekonomija. Ohrabrila bih obe prijestonice da daju sve od sebe i ulože sve napore, da rade s posrednikom EU, kako bi normalizovale odnose”, poručila je Pirsova.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocijenio je da je izostavljanje pitanja Kosova sa dnevnog reda sjednica Savjeta bezbjednosti UN veliki presedan.

(Tanjug)

Previous Prepoznajte li ovog lika VIDEO
Next Poznati glumac se nakon porodične tragedije vraća glumi

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *