Migrantska kriza u Bihaću ne jenjava


Migranti su se odomaćili u Bihaću, ali bi Bišćani što prije da im vide leđa. Svjedoči tome i veliki broj građana koji potpisuju peticiju protiv izgradnje migracionog centra, iako iza svega stoji politika SBB-a.

Gradonačelnik Bihaća, Šuhret Fazlić, na to odgovara – ne postoje planovi za izgradnju prihvatilišta za migrante, ali je činjenica da ih je grad pun, i o njima se neko mora postarati. Prvi čovjek Bihaća je svjestan da je jedino rješenje – da migranti prestanu dolaziti u ovaj dio BiH.

“Mi smo išli u Sarajevo u mirne proteste, upravo da bismo zainteresovali Savjet ministara i Ministarstvo bezbjednosti da rade svoj posao. Naime, ja sam više puta istakao da Bihać nema ništa protiv migranata, mi razumijemo te jadne napaćene ljude, pomažemo, ali ono što nam smeta je što nema zvanične reakcije. Oni organi koji bi to trebali da rade, oni to ne rade”, kazao je Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća.

Migranti konstantno pristižu u Unsko-sanski kanton. Dnevno ih dođe čak oko 100. Pred kameru uglavnom ne žele, ali skoro jednoglasno poručuju da ih BiH ne zanima i da žele da se dokopaju Evropske unije. Većinom su Pakistanci, ili se bar tako deklarišu, jer kako kažu u Crvenom krstu, skoro nijedan nema nikakva dokumenta sa sobom.

-Problem je kada pokušamo da pređemo u Hrvatsku, uzmu nam mobilni telefon i novac, i zadrže ih.

– Pokušao sam više puta da pređem granicu. Ali hrvatska policija je vrlo opasna. Začas vas uhvate i vrate nazad, kažu anketirani migranti.

Osim lokalnih vlasti, najveći teret brige o oko 3.000 migranata u Bihaću već mjesecima podnosi tamošnji Crveni krst. Na izmaku su snaga i zaliha, jer je pridošlica svaki dan sve više, ali neće odustati.

“Ovih dana ćemo pokrivati ovu zgradu koju vidite iza nas, zatvaraće se prozori, vrata, sobe, tako da u slučaju nevremena i elementarnih nepogoda budemo spremni dočekati i to”, rekao je Abdulah Budimlić, predsjednik Crvenog krsta Grada Bihaća

Dok se u Bihaću svakodnevno bore da kriza ne preraste u humanitarnu katastrofu, vlast u Sarajevu, po svemu sudeći, sjedi skrštenih ruku. Na jučerašnjoj sjednici Savjeta ministara, na kojoj je trebalo biti riječi o konkretnim koracima za zbrinjavanje migranata, ta informacija uopšte nije razmatrana jer se ministar bezbjednosti Dragan Mektić nije pojavio.

(ATV)

Previous Patrijarh Irinej uporedio Kaju Milanovića sa kraljem Milutinom
Next Uklonjen odron, prohodan put Kotor Varoš-Teslić

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *