Menadžment “Zotovića”: Tajna uspjeha je u kvalitetu i timskom radu


Javno zdravstvo već godinama važi za sektor koji posluje sa milionskim gubicima i najvećeg poreskog dužnika. Međutim, među njima je pozitivan primjer – Zavod „Dr Miroslav Zotović“ u Trapistima kod Banjaluke.

Po rezultatima poslovanja, Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju „Dr Miroslav Zotović“ kao da ima privatnog, a ne javnog osnivača. Uvidom u javne dostupne finansijske izvještaje, ovaj Zavod je prošle godine prikazao dobit od čak 6,5 miliona maraka. Početkom godine otvorili su impresivan novi kompleks u Slatini, a kupili su i banju u Srpskim Toplicama.

Struka kaže da je za poslovanje ovog Zavoda najviše doprinosi njen direktor Goran Talić sa izvrsnim menadžerskim sposobnostima, koji je ovu javnu zdravstvenu ustanovu doveo do nivoa na kojem su i mnoge ustanove u zapadnoj Evropi.

Menadžment ovog Zavoda nam kaže da ne postoji tajna uspjeha, već da imaju edukovan kadar, timski rad, posvećenost, istrajnost, kvalitetnu opremu i svijest da je pacijent u središtu „našeg interesovanja“.

– Upravo zato smo pacijentu razvili cjelovitu uslugu, te na jednom mjestu pružamo sve – dodaju u Zavodu.

Kažu da je bilo situacija u kojima su se kolege iz drugih zdravstvenih ustanova obraćale za savjet.

Evidentirali su i više gostiju iz inostranstva nakon otvaranja novih kapaciteta u Slatini.

S druge strane, najveće javne zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj poslovale su sa gubicima, među kojima je vodeći Univerzitetski klinički centar Banjaluka. Direktor ove zdravstvene ustanove Vlado Đajić, koji je imenovan u maju prošle godine, tvrdi da su se sada mnoge stvari stabilizovale da u naredne četiri godine UKC RS postane vodeći klinički centar u regionu.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

– Mnogo toga je urađeno. Prvi put isplaćujemo bruto plate, prevoz, edukacije radnika, naši ljekari specijalisti posećuju kolege u inostranstvu. U planu je da u septembru u nove prostorije preselimo i hirurgiju. To je veliki posao – kazao je Đajić.

Portal Srpskainfo je, s druge strane, napravio kratak uvid u finansijske izveštaje nekoliko velikih i većih privatnih zdravstvenih ustanova. Uvjerili smo se da sve profitabilno posluju, a neke imaju i milionske dobiti.

Poznavaoci prilika kažu da se u zdravstvu otvaraju privatne ustanove u onim delatnostima koje donose profit.

– Nećete naći nijednu privatnu ustanovu u kojoj postoji njega pacijenata i gdje pacijenti leže nekoliko dana. To su specijalistički pregledi, a svako ko je išao u privatnu zdravstvenu ustanovu zna kolike su cijene – kaže za Srpskainfo Željko Šukalo, zdravstveni radnik u UKC RS.

Smatra da su rezultati poslovanja javnih zdravstvenih ustanova posljedica, prije svega, objektivnih okolnosti, ali i subjektivnih, odnosno sposobnosti menadžmenta svake ustanove.

Zanimljivo je da je bolnica u Zvorniku prikazala gubitak veći od 622.269 KM na kraju prošle godine. Prošle godine je upravo promijenjeno rukovodstvo bolnice, a prethodni menadžment je u 2016. ostvario dobit od 1,1 milion KM.

Planovi Vlade

Uz javna preduzeća, javne zdravstvene ustanove u Srpskoj prepoznate su od strane Vlade RS i međunarodnih kreditora kao oblast u kojoj se moraju praviti sistemske mjere zbog velikih gubitaka koji se mogu odraziti na javne finansije. Problem dugova domova zdravlja planiran je da bude riješen uvođenjem tih ustanova u trezorski sistem poslovanja.

– Neizmirene obaveze bolnica i kliničkih centara, čiji je osnivač Vlada, biće rješavani kroz planove usmjerene na ponovno uspostavljanje finansijske održivosti u skladu sa savjetima MMF – navode u Vladi.

(Srpska Info)

Previous Odbačeni navodi da dio droge nije uništen u TE "Gacko"
Next Od oktobra u Srpskoj alko-test svih vozača

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *