OTROV SE KRIJE U MALIM BOCAMA I LIJEPOM PAKOVANJU Ovo je tajna najopasnije rijeke na svijetu, koja GUTA ljude


Kažu da se otrov drži u malim bocama. U slučaju rijeke Vorf, koja se nalazi u britanskom Jorkširu, moglo bi se reći i da se otrov drži u bezazlenom i veoma lijepom pakovanju.

Rijeka koja na prvi pogled liči na potok nalazi se u živopisnoj šumi popularnoj među rekreativcima.

Ljudi koji prvi put posjećuju ovu šumu obično su zbunjeni znacima koji izričito zabranjuju prilazak rijeci, a naročito dijelu po imenu “Bolton Strid”.

Ono što mnogi ne znaju je da je ova rijeka smrtonosna i da se smatra najopasnijom na svijetu.

Jedna od stvari koje ovu rijeku čine smrtonosnom je njeno korito. Naime, pojedini dijelovi riječnog korita su široki i u njima rijeka teče sporo, a korito rijeke Vorf dalje postaje usko i veoma strmo. U tim dijelovima ova rijeka teče skoro vertikalno i veoma brzo.

Ono što rijeku dalje čini opasnom su podvodne stijene koje se nalaze duboko ispod površne rijeke. Brzina i dubina u kombinaciji sa šupljinama koje se nalaze između podvodnih stijena u većini slučajeva dovode do toga da ljudsko tijelo ne ispliva na površinu i bude smrvljeno od podvodnih stijena.

Prema legendi, ova rijeka uzela je život dječaka koji je trebao postati kralj Škotske. Stvarnost je podjednako surova. Prije tačno osam godina rijeka Vorf oduzela je život dječaku po imenu Eron Pejdž, koji se, igrajući u blizini rijeke, slučajno okliznuo i upao u njeno korito.

– Koliko je lijep i odaje utisak bezazlenosti, toliko je Bolton Strid i smrtonosan. On ubija zbog svoje geomorfologije – oblika riječnog kanala na koji utiče sastav stijena – izjavila je Karolajn Roberts, profesorica ekologije na Grišam koledžu.

 

Previous PONOVO U AKCIJI Nakon trovanja starice na Ilidži, 51-godišnjakinja drogirala i opljačkala i Zeničanku
Next Policajac skočio na krov kombija u pokretu da bi NAPISAO KAZNU vozaču

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *