Pogoršano zdravstveno stanje Džulijana Asanža


Zdravlje osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža nedavno je pogoršano i očekuje se da će on napustiti ambasadu Ekvadora narednih nedrelja, izjavile su za Blumberg dvije neimenovane osobe.

Asanž boravi u ambasadi Ekvadora od 2012. godine i njegova sloboda izvan ambasade nije garantovana, prenio je Blumberg.

Njemu prijeti hapšenje zbog neplaćanja kaucije u Londonu i iako američki tužioci nisu iznijeli optužnicu protiv njega rizik u SAD za njega je veliki.

Asanž nije bio odvojen od svijeta iako je sve vrijeme u ambasadi, a diplomatski napori da se pregovra o njegovom izlasku su udvostručeni kako zbog njegovog lošeg zdravstvenog stanja, tako i jer je strpljenje Ekvadora pri kraju.

Predsjednik Ekvadora Lenin Moreno, nazvao je Asanža “kamenčićem u cipeli” i naslijeđenim problemom. On je tokom nedavne posjete Londonu razgovarao o Asanžu i tom prilikom je rekao da su jedino što oni žele garancije da mu život neće biti u opasnosti.

Asanž je našao utocište u Ambasadi Ekvadora u Londonu nakon što su ga švedske vlasti optužile za seksualni napad. Iako je ta optužnica odbačena, on i dalje strahuje od izručenja SAD gdje ga traže zbog objavljivanja tajnih diplomatskih depeša.

(Telegraf.rs)

Previous Napadnuta ekipa banjalučke Hitne pomoći, medicinska sestra završila u gipsu
Next Palma poveo kolo u grčkom ljetovalištu VIDEO

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *