VRUĆINA ODNOSI ŽIVOTE Zbog rekordno visokih temperatura širom svijeta izdata upozorenja


Delovi Evrope i Azije suočavaju se ovih dana sa neuobičajeno visokim temperaturama, a u mnogim zemljama izdata su upozorenja na vrućine.

U Portugaliji su zabilježene visoke temperature izazvane toplotnim talasom iz Sahare, a za predstojeći vikend najavljena je temperatura do 47 stepeni.

Upozorenje na opasnost od visokih temperatura izdato je i u Španiji, a pod visokim rizikom od toplotnog talasa je 40 od 50 španskih provincija, prenijele su svjetske agencije.

U Poljskoj elektrane rade po hitnom režimu zbog povećanog korišćenja ventilatora i klima uređaja, a u Varšavi su građani savjetovani da ne izlaze napolje iz kuća ukoliko ne moraju.

U Austriji je zbog dužeg perioda suše nastao problem u snabdijevanju pijaćom vodom, zbog čega su prinuđeni da je “uvoze”.

Za cijelu hrvatsku jadransku obalu od juče je na snazi crveni alarm zbog vrućina, dok je narandžasto upozorenje na snazi za zagrebačko područje, a žuto za osječko.

Neuobičajeno visoke temperature zabilježene su i na azijskom kontinentu.

Sjeverna Koreja danas je pozvala na “sveobuhvatnu bitku” protiv rekordno visokih temperatura koje iznose i do 40 stepeni, što je za tu zemlju strašno visoka temperatura.

U Južnoj Koreji takođe su zabilježene rekordne vrućine, od preko 39 stepeni što je najviše u posljednjih 110 godina, a umrlo je 29 osoba, dok je 2.350 povrijeđeno.

U julu je izuzetno visok toplotni talas pogodio Japan, gdje je od vrućine umrlo 116 osoba.

(Tanjug)

Previous Đurić: Huškačka i neozbiljna izjava albanskog ministra
Next PONOVO U AKCIJI Nakon trovanja starice na Ilidži, 51-godišnjakinja drogirala i opljačkala i Zeničanku

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *