Ćirilici status glavnog pisma u Srpskoj


Banjaluka 01 06 2010 tabla sa kratom RS foto Sinisa PASALIC

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske radi na pripremi zakona kojim bi ćirilica bila normirana kao glavno pismo u RS, saznaje Srpskainfo.

Izvori SrpskeInfo otkrivaju da bi navedeno zakonsko rješenje, kojim bi svim republičkim institucijama i ustanovama bilo propisano obavezno korištenje ćirilice, skoro doslovno bilo prepisano iz pripremanog novog zakona u Srbiji. Time bi, praktično, bili ispunjeni i zaključci iz još neusvojene Deklaracije o zaštiti srpskog jezika i kulture koju su u julu prošle godine najavili predsjednici Srbije i RS.

– Radne grupe zadužene za pripremu zakona rade punom parom. Realno je očekivati da bi se novi zakon mogao naći pred poslanicima Narodne skupštine RS najkasnije za tri do četiri mjeseca – otkrivaju ovi izvori.

Novčane kazne

U navedenom zakonu bi se tako između ostalog trebala naći i odredba da je ćirilica matično pismo srpskog naroda te da je zbog toga obavezno njeno korištenje u službenoj prepisci svih republičkih institucija, javnih i naučnih ustanova, organa lokalne samouprave, preduzeća, kao i medija u kojima je većinski vlasnik država. Za one koji ne budu poštovali odredbe ovog zakona bile bi predviđene oštre novčane kazne.

– Ovim zakonom će praktično biti prevaziđene i prepreke koje su postojale oko najavljivane Deklaracije o zaštiti srpskog jezika i kulture. Iako su predsjednici Srbije i Republike Srpske Aleksandar Vučić i Milorad Dodik još prije godinu dana obećali usvajanje takve deklaracije, zbog pritisaka sa Zapada do njenog formalnog potvrđivanja u parlamentima RS i Srbije nije došlo. Planiranim zakonom biće provedeno sve ono što je predviđeno delaracijom. To ne znači da će latinica biti izbačena iz upotrebe, već da će ona biti korištena isključivo kao pomoćno pismo – ističu sagovornici SrpskeInfo.

Ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević bio je nedostupan za komentar o ovoj temi. S druge strane, poznati srpski lingvista Miloš Kovačević za Srpskainfo potvrđuje da su ljudi od struke još u maju ove godine počeli da rade na pripremi zakona koji će, kako kaže, zaštititi ćirilicu u Srpskoj i postaviti je na mjesto koje joj pripada.

(SrpskaInfo)

Previous Dodik: Istrajaćemo na donošenju deklaracije Srpske i Srbije
Next Grčki ministar za javni red podnio ostavku, Cipras prihvatio

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *