Čović: Ostanak migranata bi destabilizovao BiH


Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović smatra da bi BiH bila destabilizovana bezbjednosno i politički, ukoliko bi migranti koji se pokušavaju domoći EU ostali u zemlji.

Čović je rekao da broj migranata u zemlji još uvijek nije dramatičan, ali da je BiH “hot-spot” za ilegalne migrante, što potvrđuju predstavnici bezbjednosnih agencija u zemlji.

Hrvatski član Predsjedništva BiH kaže da ne postoji dogovor u vezi sa rješenjem ovog problema.

“U razgovorima sa nadležnim institucijama ponudili smo nekoliko koraka. Prvi je da odmah zatvorimo granicu. Drugi je, da rok od 14 dana za podnošenje zahtjeva za azil skratimo na 24 časa”, rekao je Čović za hrvatski “Večernji list”, izdanje za BiH.

Ako se zna da niko od tih ljudi ne može dobiti azil jer su ekonomski migranti, kaže Čović, jasno je da se rok od 14 dana koristi kako bi se pripremio teren za prebacivanje preko teritorije BiH, jer se migrantima “upravlja izdaleka”.

“Uz sebe su vezali veliki broj profitera iz cijele regije koji od toga prave biznis, pa je prebacivanje migranata danas unosnije od trgovine drogom”, istakao je Čović.

Govoreći o izgradnji Pelješkog mosta, Čović je ponovio da je riječ o strateškom interesu hrvatskog naroda u cjelini, ali i interesu BiH, te dodaje da najavljena tužba koju zagovara bošnjački član Predsjedništva Bakir Izetbegović nije moguća, jer ne postoji saglasnost svih članova Predsjedništva.

Kada je riječ o izmeni Izbornog zakona u BiH, Čović smatra da i dalje postoji “tračak nade” da može doći do konačnog dogovora, te naglasio da se u narednom periodu mora učiniti sve, da se obezbijedi izbor legitimnih predstavnika hrvatskog naroda, bez obzira na ovaj zakon.

(Srna)

Previous Zbog radova izmijenjen saobraćaj
Next Od "Oluje" do "Oluje": Stradanje nedužnog naroda

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *