Dodik poručio Kurcu: Srpska neće biti sabirni centar za migrante


Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Srpska neće dozvoliti da migranti ugroze način života njenih građana i istakao da je Vlada Srpske danas imenovala članove Koordinacionog tijela s ciljem praćenja kretanja ilegalnih migranata preko njene teritorije.

On je istakao da je Vlada Srpske danas zadužila resornog ministra da napravi plan koji podrazumija angažman policije, lokalne zajednice, civilne zaštite, mjesne zajednice, ali i običnih ljudi.

Dodik je napomenuo da bi građani trebalo da u okviru Koordinacionog tijela ukazuju na opasnost od nekontrolisanog dolaska migranata.

“Ne smijemo dozvoliti da ugroze naš način života. Srpska neće praviti centre za prihvat migranata. Odbijam bilo kakav prigovor da se ne ponašamo humano. Evo, ta Evropa koja se zalaže za human odnos prema ljudima, neka otvori granice”, rekao je Dodik novinarima u Istočnom Sarajevu.

On je rekao i da je migrantska kriza pokazala da BiH ne može da funkcioniše jer je bila neorganizovana, pa je dozvolila na graničnoj liniji prolazak tih ljudi.

“Mi danas nemamo čak ni predstavu o razmjerama tog problema. Ovo je potpuna propast BiH. Na ovome se vidi da je BiH greška jer se ne može nositi ni sa jednim ozbiljnim pitanjem”, kaže Dodik.

On je podsjetio da je o problemu migranata govorio prije šest mjeseci, te da mu je tada odgovoreno da se bavi pitanjima za koja su nadležne zajedničke institucije.

“Pogledajte šta su uradili – otišli su na godišnje odmore, a nama prepustili probleme. Imate i bezobraznu izjavu /ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirka/ Šarovića koji kaže da su, kad su već ušli ovdje, migranti pitanje entiteta. Da li je nas neko pitao da uđu ovdje? Da li smo predlagali da se izvede vojska i zabrani ulazak?, kaže Dodik.

On je podsjetio da je kancelar Austrije Sebastijan Kurc nedavno rekao da ima interes za BiH i zapadani Balkan, ali i da je njegov krajnji interes da izvan granica EU budu napravljeni sabirni centri za migrante.

“Poručujem mu da to odbijam”, naglasio je Dodik.

Predsjednik Saveza opština i gradova Republike Srpske Ljubiša Ćosić rekao je da su u Savezu, kada je predsjednik Srpske počeo da upozorava na ovaj problem, i te kako bili svjesni ozbiljnosti, jer je bilo nezvaničnih najava sa nivoa BiH da bi u Kalinoviku mogao biti građen jedan od migrantskih cenatra.

On je podsjetio da je Savez opština i gradova tada kontaktirao Vladu Republike Srpske koja je to zaustavila.

“Danas smo imenovani i imamo svog predstavnika u Koordinacionom tijelu za praćenje migranata. To je veoma važno jer migrantska ruta prolazi upravo kroz izrazito razvijene, ali i nerezvijene opštine u Republici Srpskoj”, naglasio je Ćosić.

On je rekao da će u okviru Koordinacionog tijela i načelnici ovih lokalnih zajednica da se pitaju i vode računa o prolazu migranata i njihovom eventualnom smještaju, kako sa bezbjednosnog, tako i sa aspekta finansiranja određenih potreba.

Izetbegović pakuje kofere za Istanbul

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović “odlazeći političar” i da “već posprema svoje istanbulsko sjedište” da bi “zbrisao odavde”.

Komentarišući Izetbegovićevi izjavu da je namjenska industrija u Federaciji BiH već takva “da se nikad više ne može dogoditi 1992. godina”, Dodik je u Istočnom Novom Sarajevu rekao da je to propala priča odlazećeg političara i “pucanj u prazno”.

“Ne znam tačno za tu njegovu izjavu, ali znam neke druge informacije, koje mi političari imamo, a vi novinari ih malo kasnije dobijete, a ja sam mogao da vidim u naznakama koje dobijam od različitih obavještajnih izvora, da Bakir Izetbegović već posprema svoje istanbulsko sjedište za porodicu da bi eventualno, ukoliko se nešto ne daj Bože njemu desi, zbrisao odavde. Eto koliko on voli ovo sve”, rekao je Dodik.

Dodik je, odgovarajući na ostala novinarska pitanja, među kojima i ono koje se odnosi na navodne bivše lobiste predsjednika SAD, objasnio da Donald Tramp nema lobiste nego svoj izborni štab u kojem rade profesionalci.

On je rekao da je ponosan na predsjednika Vlade Republike Srpske Željku Cvijanović, čiju je nedavnu posjetu SAD, prvenstveno Vašingtonu, ocijenio kao veoma uspješnu i to sa stanovišta lica sa kojima se srela.

“Ono što bih ja mogao da vidim, ili što mogu da vide ljudi koji politički čitaju i nešto znaju o tome, mogu samo da potvrde da su to visokopozicionirani i bliski saradnici sadašnjeg američkog predsjednika Donalda Trampa”, naveo je Dodik.

A tome, kako i šta dalje, dodao je on, moći ćete da gledate i bićete obaviješteni o tome.

(Srna)

Previous Za vikend sunčano
Next Pavić očekuje 15 poslaničkih mjesta u Narodnoj skupštini

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *