Kfor smanjio prisustvo na prilazu hidroelektrani Gazivode


Međunarodna vojna misija na Kosovu (Kfor) smanjila je danas po podne svoje prisustvo na prilazu hidroelektrani Gazivoda.

Dok je jutros na prilazu hidroelektrani i jezeru bilo dvadesetak pripadnika američkog kontingenta, sa više vozila, poslije podne, kako javlja izvještač Tanjuga, ostala su samo dva vozila na prilazu hidroelektrani.

Američki vojnici, sa puškama, stoje ispred vozila, a povremeno ih obilaze timovi za vezu Kfora.

Pripadnici Kfora ukazali su još jutros da nije riječ o blokadi hidroelektrane, već o djelu planirane redovne vježbe međunarodnih snaga na Kosovu.

Vojnici Kfora ne zaustavljaju saobraćaj, niti sprečavaju prilaz hidroelektrani.

Na Kosovu danas, nakon brojnih spekulacija, upozorenja, pa i prijetnji premijera Ramuša Haradinaja Srbima da ne pokušavaju da uspostave autonomiju zbog isteka roka za uspostavljanje Zajednice Srpskih Opština, među Srbima vlada uznemirenost.

Najviše se strepi na sjeveru, gdje se, zbog takve atmosfere, strijepi od mogućnosti preuzimanja od strane prištinskih vlasti.

I pored toga na jezeru Gazivode bili su kupači i pecaroši, koji nisu dozvolili da im tenzije poremeti koliko-toliko normalan život.

Gazivode su u proteklom periodu bile često pominjane kao “meta” prištinskih vlasti, koje žele da ih “uključe” u kosovski energetski sistem.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ranije je više puta izjavio da nema govora o tome.

Jezero i hidrocentrala Gazivode, kod Zubinog Potoka, i trafostanica Valač su ključni energetski resursi na sjeveru Kosova, u vlasništvu Elektroprivrede Srbije.

Gazivode, prema nekim procjenama, prihoduju desetine miliona evra godišnje.

Dio sistema je i kanal Ibar-Lepenac, koji je praktično vitalni vodni resurs za teritoriju KiM, počev od snabdijevanja vodom, preko navodnjavanja, do rashlađivanja Termoelektrane “Obilić”.

(Tanjug)

Previous U Herceg Novom boravi skoro 40.000 turista
Next Salkić: Nemoguće je da ćirilica bude glavno pismo u RS

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *