NAJČEŠĆI RAZLOZI BOLOVANJA Svakog mjeseca sa posla odsustvuje 13.700 radnika


U Republici Srpskoj je tokom prošle godine prosječno mjesečno na bolovanju bilo 13.700 radnika ili 5,3 odsto od ukupnog broja zaposlenih.

Prema podacima koje Fondu zdravstvenog osiguranja RS dostavljaju domovi zdravlja i komisije za bolovanja, evidentirano je 165.260 slučajeva bolovanja, odnosno u prosjeku mjesečno se na bolovanju nalazilo oko 13.700 radnika.

U Fondu za Srpskainfo napominju da se ne radi o 165.260 radnika koji su koristili bolovanje, jer jedan radnik u toku godine može biti više puta na bolovanju, pa zato i navode da je riječ o ”slučajevima bolovanja”.

U prošloj godini ukupan broj dana privremene nesposobnosti za rad bio je oko 2,2 miliona, a prosječan broj izgubljenih radnih dana po zaposlenom je 7,49. Procenat bolovanja u RS iznosi 2,51, što znači da su od 100 radnika dnevno dva odsutna sa posla zbog bolovanja.

Troškovi Fonda za refundaciju plata za vrijeme privremene nesposobnosti za rad u prošloj godini iznosili su 12,2 miliona KM. Procenat bolovanja u RS spada u, kako kažu u Fondu, niske procente odsutnosti sa posla.

Kao i ranijih godina, radnici su najčešće odsustvovali sa posla zbog povreda, bolesti mišićno-koštanog sistema, tumora, problema u trudnoći, te bolesti sistema krvotoka. Ove grupe oboljenja u ukupnim bolovanjima učestvuju sa oko 70 odsto.

Samo u “Šumama Srpske”, kako su nam rekli, tokom prošle godine nije radilo 211 radnika zbog bolovanja, te je evidentiran izostanak 55.216 dnevnica.

– Ukupno za 2016. i 2017. godinu evidentirano je 110.828 dana bolovanja; to je kao da 424 radnika nisu uopšte radila u te dvije godine – kažu u “Šumama”.

(Srpska Info)

Previous Od "Oluje" do "Oluje": Stradanje nedužnog naroda
Next NEMAJU SREĆE U LJUBAVI Žene u ovim horoskopskim znakovima su uvijek ONE DRUGE

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *