Skupština Grada Istočnog Sarajeva odobrila zaduženje: Pet miliona KM za obnovu ulica i objekata


Grad Istočno Sarajevo se kreditno zadužuje sa oko 5.300.000 KM, s ciljem realizacije kapitalnih projekata i refinansiranja postojećeg kreditnog zaduženja.

To je odlučeno na posljednjem zasjedanju Skupštine grada Istočno Sarajevo, gdje je navedeno da je za refinansiranje postojećeg kredita predviđeno je 1,9 miliona KM, dok je ostatak namjenjen za realizaciju 17 projekata na području šest opština.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković rekao je da je ovo vrlo važna odluka za grad Istočno Sarajevo. On ističe da su uradili detaljnu analizu, koja je pokazala da budžet grada neće biti opterećen ovim kreditnim zaduženjem.

– Željeli smo da se riješimo ranijeg kredita kod Banke Srpske, jer je njena budućnost neizvesna, zbog čega možemo biti dovedeni u opasnost da nam naplata ostatka dugovanja prispije odjednom, što bi za nas bilo veliko opterećenje. Odlučili smo se da na ovaj način saniramo taj kredit, te da, s druge strane, obezbjedimo još oko tri miliona KM za investicije na području opština – rekao je Vuković. Dodaje da su ove poteze povukli radi dobrobiti opština jer će se u svakoj on njih realizovati po neki značajan projekat.

– Na taj način pomažemo građanima, ali i samim opštinama, jer ćemo im skinuti jedan dio tereta, kroz ove obaveze čije će finansiranje preuzeti grad Istočno Sarajevo – istakao je Vuković.

On je istakao da je uvažena inicijativa Mitropolije dabrobosanske za izgradnju Duhovnog centra Sveti Sava u Istočnom Novom Sarajevu. Vuković navodi da će ovaj projekat biti uskoro predstavljen javnosti.

– Važan je i projekat izgradnje atletske staze u Palama, koja će „zatvoriti“ sportski kompleks u toj opštini – rekao je gradonačelnik Istočnog Sarajeva.

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Vuković se nada da će Ministarstvo finansija RS zahtev grada za novo zaduženje ocjeniti realnim i da će, bez uplitanja politike, izdati saglasnost za podizanje kredita. Tvrdi i da će se novac iz budžeta prebacivati za projekte, te da neće biti mogućnosti bilo kakvih zloupotreba.

– Nije riječ o predizbornom zaduženju, jer se nijedan projekat, zbog neophodnih procedura koje treba da budu provedene, ne može realizovati pre oktobarskih izbora – jasan je prvi čovjek grada.

Previous ENGLEZI TROŠE KAO LUDI Na pojačanja dali preko milijardu evra
Next ONE PLIJENE PAŽNJU Lijepa srpska voditeljka u novom spotu predstavnice Kipra na Evroviziji

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *