Vučić: Kada se obilježava godišnjica “Oluje”, Hrvati se ne raduju svojoj sreći, već srpskoj nesreći


Svakog 4. i 5. avgusta kada se obilježava godišnjica “Oluje”, Hrvati se ne raduju svojoj sreći, već srpskoj nesreći, što nije novo, a jedino novo je to što su Srbi poslije mnogo godina počeli da pokazuju samopoštovanje, da govore i o sopstvenim žrtvama, ne izvinjavajući se i ne pravdajući se nikome zbog toga, izjavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

– O Srbima protjeranim i ubijenim govorimo ne zato što želimo nove sukobe i ratove, već zato što nećemo da nam se kolona ubijanih i protjerivanihh mučenika bilo kada u budućnosti ponovi – istakao je Vučić u autorskom tekstu za list Kurir povodom godišnjice hrvatske vojne operacije “Oluja”.

On je ocijenio da ne postoji tužnijih kilometara od 600 kilometara između Knina i Beograda, niti ima duže kolone prognanih, istjeranih, obespravljenih…

– Nema jasnije namjere u Evropi od te, tadašnje, da se Srbi iz Hrvatske jednom zauvijek izbrišu. Da se očisti i Krajina, da se očisti i Banija i Lika i Kordun i Dalmatinska Zagora i da se konačno riješi to famozno srpsko pitanje u Hrvatskoj – napisao je Vučić.

Isto ono pitanje čije je, prema njegovim riječima, “krvavo rješenje” započeto u Drugom svjetskom ratu neskrivenim genocidom nad čitavim jednim narodom, sistematskim klanjem i ubijanjem više stotina hiljada Srba u čitavoj NDH, kao i ono koje je okončano nekih 50-ak godina kasnije egzodusom i nasilnim iseljavanjem samo u Oluji više od 250.000 Srba, pretežno civila, starih, žena i djece.

Kako je rekao, rezultat ovih politika, koje razdvajaju godine, ali ne i način i namjera, može se sasvim slobodno podvesti pod termin istrebljenje.

– Nema tu ni prejakih riječi, ni manipulacija, najmanje politike. Prosto, broj Srba u Hrvatskoj je za posljednjih 70-ak godina toliko smanjen nasilno da su izrazi poput genocida, istrebljenja i desetkovanja sasvim adekvatni i u savršenom skladu sa golom istinom. To je jednostavno neporecivo i nema potrebe tragati za dodatnim argumentima – zaključio je Vucić.

Zbog svega toga, rekao je predsjednik, on želi da se pozabavi nečim što je za prognane Srbe i sve nas izuzetno važno – zaostavštinom, nacionalnim pamćenjem.

On je objasnio da je to nešto što ni jedan progon ne može da izbriše, što zauvijek ostaje uklesano, o onome što čini samu srž našeg postojanja i opstanka.

Vučić je precizirao da je tu riječ o veličini i dostignućima i podsjetio na Milutina Milankovića, Nikolu Teslu, Josifa Pančića, Vladana Desnicu, Simu Matavulja, Grigora Viteza, Sinišu Mihajlovića, Peđu Stojakovića, Jasnu Šekarić – Srbe iz Hrvatske.

– Riječ je o stotinama onih koji su došavši iz Hrvatske u Srbiju ili otišavši u daleki svijet učinili nešto veliko, nešto sto se pamti i postaje zajedničko dobro svih nas. Uspjeh ne može da se progna i nije prognan. Veličina ne može da se ubije i nije ubijena. Dostignuća su veća od svake zle namjere i loše politike. A ponos zbog onoga što jesmo i šta smo uradili tek to niko nikada i nigde ne može da nam oduzme – rekao je on.

Vučić je dodao i da su Srbi probali taj ponos sebi da oduzmu time što godinama nisu smjeli da pomenu šta se dogodilo u “Oluji” i što se nigdje nisu borili za žrtve i prava prognanih.

– Danas se to mijenja. I svake godine Srbija otvoreno govori istinu o “Oluji” i sudbini Srba u Hrvatskoj. Ne zato da bi širila mržnju ili indukovala sukobe- uostalom upravo je Srbija ta koja insistira na ostvarivanju svih prava i ravnopravnosti, sigurnosti, hrvatske manjine u Srbiji – nego upravo suprotno, da bi budućnost i mir mogli da budu izgrađeni na najboljem mogućem tlu, na istini – rekao je Vučić.

Prema njegovim riječima, prvih dana avgusta ne treba da tugujemo, bez obzira na to što je tuga neizbježna, već treba da budemo i ponosni, zbog svega velikog što su Srbi iz Hrvatske donijeli u Srbiju i svega što su tamo ostavili.

– Ne možete ih izbrisati i ne možete izbrisati ni rod, ni vjeru. Poslije svega izrečenog, teško je doći do zaključka koji iznosim. A to je da će Srbi i Hrvati u budućnosti morati da sarađuju, jer samo tako će moći da opstanu. I jedni i drugi suviše smo mali da bismo u nastavku mržnje i sukoba mogli da postojimo i opstanemo. Za to je neophodno ispunjenje samo jednog uslova, a to je međusobno poštovanje i razumijevanje drugačijeg pogleda na prošlost – zaključio je Vučić i dodao da će bolju budućnost u našim odnosima razumjeti i mučeni i prognani srpski narod iz nepregledne kolone od više od šest stotina kilometara.

(Tanjug)

Previous NEMAJU SREĆE U LJUBAVI Žene u ovim horoskopskim znakovima su uvijek ONE DRUGE
Next Glumica VAN SEBE nakon koncerta: Anica Dobra pogođena čašom PUNOM PIVA u glavu

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *