Dodik: “Oluja” akcija etničkog čišćenja Srba


Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je na manifestaciji obilježavanja Dana sjećanja na ubijene i prognane Srbe u hrvatskoj oružanoj akciji “Oluja”, da je to bila akcija etničkog čišćenja Srba.

“Tražim uvijek u sebi snagu da razumijem ono što se desilo srpskom narodu koji je stradao, ne samo u ‘Oluji’ već i kroz čitavu istoriju”, rekao je Dodik.

Dodik je rekao da su ustaše i NDH, kroz svoj državni projekat, ubijala Srbe, formirala logor za djecu u kojoj su ubijana i prekrštana.

“Etničko čišćenje 1995. godine desilo se uz odobrenje Zapada i NATO”. rekao je Dodik, dodajući da je “Oluja” zločinački poduhvat proveden s ciljem uništenja Srba, za koji niko nije odgovarao.

Srpsko stradanje u “Oluji” bilo je olujno, čitave porodice su nestale, stradale su žene, djece i civili, a pravde nema.

“Mi Srbi vjerujemo da je pravda moguća, ali nema pravde tamo gdje je zločinac dijeli”, rekao je predsjednik RS.

Dodik je zahvalio predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću na inicijativi za obilježavanje srpskog stradanja u “Oluji” i Srbiji za zaštitu i pruženo utočište svim prognanim Srbima.

“Danas mi gledamo u Srbiju. Srbi mogu da kažu da imaju dvije stvari – jaku i moćnu Srbiju i Republiku Srpsku koja oličava slobodu srpskog naroda. Mi smo, ne samo kroz ‘Oluju’ naučili da imamo slobodu tamo gdje imamo državu”, rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je naglasio da srpski narod želi mir i slobodu, da voli Srbiju i Srpsku i ima volju da ih jača i brani.

“Siguran sam da će Srbi naći snagu za državno ujedinjenje u ovom vijeku. Mi volimo Srbiju, doživljavamo je svojom zemljom, mi vidimo Republiku Srpsku i Srbiju kao jedinstven prostor i vjerujem da na to imamo pravo”, istakao je Dodik.

(RTRS)

Previous Hrvatska predsjednica uručila odlikovanja Gotovini i Markaču
Next Evo na kojim graničnim prelazima je pojačan intenzitet saobraćaja

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *